Zes gewonden op vierde dag stierenrennen in Pamplona

Print
Op de vierde dag van de stierenrennen op het San-Ferminfestival in het Baskische Pamplona zijn zaterdag zes mensen gewond geraakt. Twee Spaanse renners werden op de hoorns genomen. Vier anderen liepen blauwe plekken en lichte verwondingen op bij valpartijen. De ren van zaterdag trok vele duizenden Spanjaarden en buitenlanders. De rennen worden tot 14 juli dagelijks gehouden.
Bijna ieder jaar wordt wel een aantal deelnemers op de hoorns genomen. De afgelopen tachtig jaar zijn bij de stierenrennen veertien mensen om het leven gekomen. Het laatste dodelijke slachtoffer was een 22-jarige Amerikaan in 1995.

Het eeuwenoude stadsfeest in Pamplona werd wereldwijd bekend door Ernest Hemingway, die in The Sun Also Rises van 1926 de stierenrennen beschreef.

Tijdens de 'encierros' rennen enkele duizenden sensatiebeluste mannen en een paar vrouwen een stukje mee met de gemiddeld zevenhonderd kilo zware stieren, op hun weg van de kraal naar de arena, waar ze een gewisse dood tegemoet gaan in een al bij voorbaat verloren strijd tegen de toreador. De stieren lopen de achthonderd meter gewoonlijk in twee tot drie minuten, een tempo dat geen van de renners normaal gesproken kan bijbenen.