Populist Santana Lopes volgt EU-ganger Barroso op

Print
De conservatieve en populistische burgemeester van Lissabon Pedro Santana Lopes wordt zo goed als zeker de nieuwe premier van Portugal.
In die functie volgt hij José Manuel Barroso op, die verkozen is tot voorzitter van de Europese Commissie. De socialistische oppositieleider Eduardo Ferro Rodrigues, die voorstander was van vervroegde verkiezingen, noemde de beslissing van staatspresident Jorge Sampaio kiezersbedrog en nam uit protest ontslag.

Sampaio, een partijgenoot van Rodrigues, had vrijdagavond aangekondigd dat hij Barroso's conservatieve PSD-partij belastte met de vorming van een nieuwe regering. Nieuwe verkiezingen sloot hij als uitweg uit de politieke crisis uit. De socialisten hadden vorige maand overtuigend de Europese verkiezingen gewonnen. De regering-Barroso was amper halfweg haar ambtstermijn.

De PSD kondigde prompt aan, de 48-jarige Santana Lopes als nieuwe minister-president voor te zullen stellen. Sampaio waarschuwde evenwel, dat de nieuwe regering de strikte bezuinigingskoers van de voorbije jaren én de tot dusver gevoerde Europolitiek moet blijven voeren. Zoniet volgen wel degelijk nieuwe verkiezingen, dreigde de socialistische president, die met zijn besluit dwars inging tegen de mening van de Staatsraad. Dat 16 leden tellende gremium had zich bij meerderheid voor vervroegde parlementsverkiezingen uitgesproken.