Vijf doden bij bomaanslag in westen Afghanistan

Print
Bij een bomaanslag in Afghanistan zijn zondag vijf doden en zeker dertig gewonden gevallen. De bom, die zat verstopt in een berg vuilnis, ontplofte in een drukke straat in Herat, een stad in het westen van het land. Onder de doden bevindt zich een 12-jarige jongen. Zes van de gewonden verkeren in levensgevaar.
De verantwoordelijkheid voor de aanslag, die werd gepleegd met een tijdbom, werd niet direct opgeëist. Rebellen van de Taliban zijn tot nu toe niet actief geweest in Herat. Wel stuurde president Hamid Karzai in maart troepen naar de stad, nadat bij gevechten tussen het privé-leger van gouverneur Ismail Khan en strijders van krijgsheer Zaher Naib Zada zestien doden waren gevallen.

Juist zondag werd op een legerbasis aan de rand van Herat het startsein gegeven voor de ontwapening van het leger van Khan. Met steun van de Verenigde Naties besloot Karzai naar aanleiding van het geweld van maart dat Khans leger en milities van krijgsheren ontwapend moesten worden. Khan was het hier niet mee eens, maar heeft zich volgens zijn medewerkers inmiddels bij de ontwapening van zijn leger neergelegd. De plechtigheid op de legerbasis verliep zondag zonder problemen.