Duizenden moslims herdenken massamoord in Srebrenica

Print
Duizenden moslims uit Bosnië herdenken zondag in Potocari, nabij Srebrenica in het oosten van het land, de moord op hun geloofsgenoten negen jaar geleden. Meer dan 7.000 vooral moslimmannen werden door Servische soldaten omgebracht.
BR> De VN keek machteloos toe.
Het drama wordt beschouwd als één van de ergste massamoorden in Europa sinds het einde van de tweede wereldoorlog.

De lijken van de vermoorde mannen werden gedumpt in massagraven in een poging om de genocide toe te dekken. Honderdduizenden vrouwen en ouderen ontvluchtten de enclave.

Op de herdenkingsceremonie zondag worden zo'n 20.000 mensen verwacht. Tijdens de plechtigheid zullen 338 lijken van slachtoffers, van mannen tussen 15 en 77 jaar oud, worden begraven. Op het kerkhof liggen al bijna duizend lichamen begraven. Maar daarnaast moeten nog ruim 5.000 menselijke resten worden geïdentificeerd. De identificatie gebeurt met DNA-tests.

Op de plechtigheid zal ook de moslimleider van Bosnië, Sulejman Tihic, aanwezig zijn. De Servische autoriteit geeft forfait. De verantwoordelijken voor de massamoord, de Bosnische Serviërs Radovan Karadzic en legerchef Ratko Mladic, zijn nog steeds voortvluchtig. De twee werden reeds aangeklaagd voor het Internationaal Strafhof.