Armstrong pakt geel nadat US Postal ploegentijdrit wint

Print
US Postal heeft woensdag de vierde etappe van de Tour de France gewonnen, een ploegentijdrit over 64,5 km van Cambrai naar Arras.
BR> De ploeg van Johan Bruyneel, die in tegenstelling tot de meeste andere ploegen gespaard bleef van valpartijen of mechanische problemen, finishte in 1u12:03 (gem.: 53,7 km/u).
Het Zwitserse Phonak (Tyler Hamilton) was in de zware regen 2e op 1:07, het Spaanse Illes Balears (Francisco Mancebo) 3e op 1:15, en het Duitse T-Mobile (Jan Ullrich) 4e op 1:19. Quick Step (Tom Boonen) werd 12e op 2:52.

De 32-jarige Amerikaan en vijfvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong (US Postal) mocht na de ploegentijdrit voor de 60e keer in zijn carrière de gele trui aantrekken. Hij nam die over van de Australiër Robbie McEwen, die met Lotto-Domo 18e werd op 5:19.
Grote voorsprong in de uitslag dus voor Armstrong, maar door het nieuwe systeem met tijdsbarema's in de ploegentijdrit blijft de schade voor zijn tegenstanders voor het algemene klassement toch beperkt.

In die algemene stand wordt 'The Boss' gevolgd door vier ploegmaats, maar ook zijn landgenoot Tyler Hamilton staat in de top-10: 8e op 36 seconden. De Duitser Jan Ullrich (T-Mobile) verloor dankzij het barema-systeem slechts 40 seconden in de ploegentijdrit en staat nu 16e op 55 seconden. Tom Boonen (Quick-Step) is eerste Belg op een 43e plaats, op 2:12 van Armstrong.

Robbie McEwen verloor het geel, en start donderdag dus in de groene trui. De Duitser Matthias Kessler (T-Mobile) mag de witte trui aantrekken en de Italiaan Paolo Bettini behoudt de bolletjestrui. Het was een chaotische ploegentijdrit met vooral Phonak en CSC als pechvogels. Tyler Hamilton en co hielden aan de finish zelfs maar net de nodige vijf renners over nadat Martin Elmiger, Oscar Pereiro, Nicolas Jalabert en Santiago Perez om diverse redenen waren achtergebleven.
Van de 184 gestarte renners kwam er één buiten tijd aan: de Fransman Eddy Seigneur van RAGT Sémences.