Grootste aidsconferentie ooit begonnen in Bangkok

Print
In de Thaise hoofdstad Bangkok is zondag de 15de internationale aidsconferentie, de grootste ooit, begonnen. Meer dan 17.000 afgevaardigden uit de gehele wereld buigen zich zes dagen lang over het thema 'Toegang tot zorg voor iedereen'.
Op de tweejaarlijkse conferentie wordt een stand van zaken opgemaakt over de aidsplaag in de wereld. Momenteel heeft de ziekte geheel "zwart" Afrika in haar greep en bedreigt zij met name Azië en Oost-Europa. Lichtpunt is dat antiretrovirale behandelingen aidslijders een spoortje hoop geven.

Aanwezig in Bangkok zijn medische vorsers, regeringsfunctionarissen, aidsverenigingen en -lijders. De conferentie van Bangkok volgt op die van Durban (Zuid-Afrika) in 2000, waar de internationale gemeenschap "zich bewust werd" van de omvang van de pandemie, en die van Barcelona (2002), waar een begin gemaakt werd van het spijzen van aidsbestrijdingsfondsen.
Eind 2003 telde de wereld 38 miljoen seropositieve mensen, van wie er velen geen of onvoldoende toegang tot gepaste behandeling hebben.