Ontvoerders Filipijnse chauffeur ontkennen dat hij is vrijgelaten

Print
De extremistische Iraakse groepering die de Filipijnse vrachtwagenchaffeur Angelo dela Cruz heeft ontvoerd, heeft zaterdag ontkend dat hij zou zijn vrijgelaten, zoals de Filipijnse regering heeft verklaard.
De Arabische nieuwszender Al-Jazeera ontving zaterdag een geschreven verklaring van het Islamitische Leger van Irak - Khalid bin al-Waleed Brigade met de mededeling dat de gijzelaar Dela Cruz niet is vrijgelaten.

Eerder zaterdag maakte de Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo bij monde van haar minister van arbeid Patricia Santo Tomas bekend dat Dela Cruz was vrijgelaten. Santo Tomas bevindt zich in Bagdad.
Het nieuws dat truckchauffeur Angelo dela Cruz zou zijn vrigelaten kwam nadat een woordvoerder van Arroyo had laten weten dat de Filipijnse troepen volgende maand uit Irak worden teruggetrokken, wanneer hun huidige termijn erop zit. De slechts 51 man tellende eenheid gaat op 20 augustus naar huis.

De ontvoerders van Dela Cruz hebben gedreigd hun gijzelaar te onthoofden als de Filipijnse troepen niet binnen drie dagen zouden worden teruggetrokken. Op een videoband die zaterdag werd getoond door Al-Jazeera smeekte Dela Cruz zijn regering om haar troepen uit Irak weg te halen.
Al-Jazeera toonde ook beelden van Filipijnse moslimleiders die een beroep op hun moslimbroeders, de ontvoerders van Dela Cruz, deden om hun gijzelaar vrij te laten. Onder hen waren vice-gouverneur Mahid Mutilan van de autonome moslimregio in het zuiden van de Filipijnen en de populaire filmacteur Robin Padilla, die aanbood de plaats van Dela Cruz in te nemen.

Manilla heeft in het midden gelaten of de 51 manschappen zullen worden vervangen. Eerder had de regering gediscussieerd over de vraag of het mandaat van de vredeseenheid moest worden verlengd. De Filipijnse regering is er veel aan gelegen om Dela Cruz vrij te krijgen en tegelijkertijd haar bondgenoot de Verenigde Staten niet af te vallen. Mogelijk worden Filipijnse militairen opnieuw naar Irak uitgezonden als dat onder de paraplu van de Verenigde Naties kan.