Charter laat spelende jongeren in natuurreservaten toe

Print
Vlaams minister van leefmilieu Jef Tavernier (Groen!) heeft woensdag een charter ondertekend dat jongeren voortaan toelaat om in de bestaande en toekomstige Vlaamse natuurreservaten te spelen. In samenspraak met Natuurpunt en de Vlaamse jeugdverenigingen zullen groengebieden waar mogelijk als speelgebieden ingericht worden. Het charter werd woensdag in het natuurreservaat 't Jagershuis in Tessenderlo ondertekend.
In het kader van het Vlaams ecologisch netwerk werden tot hiertoe al 85.000 hectare natuurgebied afgebakend. In een tweede fase komen daar nog 40.000 hectare bij. Daardoor zal de totale oppervlakte van de natuurreservaten in Vlaanderen op 125.000 hectare komen te liggen. Tavernier merkte op dat het charter ook de toekomstige inrichting van deze natuurreservaten tot speelgebieden mogelijk maakt.

Het charter houdt in dat er samen met Natuurpunt en de Vlaamse jeugdverenigingen afspraken zullen gemaakt worden over de afbakening en het beheer van de natuurgebieden. Daarbij moet rekening worden gehouden met de wensen en noden van de jeugdsector. Gelijk zullen jongeren actief betrokken worden bij het beheer van de reservaten.

De ondertekening van het charter vond niet toevallig plaats in het natuurreservaat 't Jagershuis in Tessenderlo. Daar bestaat er momenteel al een intensieve samenwerking tussen Natuurpunt en de plaatselijke jeugdvereniging. In het reservaat ligt een kampeerterrein voor jongeren. Een dergelijke samenwerking op natuur- en jeugdvlak moet op termijn de norm in Vlaanderen worden, aldus Tavernier.