Louis Michel naar Europese Commissie?

Print
Het meest geciteerde scenario rond de mogelijke benoeming van Louis Michel tot Europees Commissaris is dat senaatsvoorzitter Armand De Decker de post van Michel op Buitenlandse Zaken zou overnemen. Didier Reynders zou minister van Financiën blijven, maar het vice-premierschap van Michel overnemen. Een PS'er zou het voorzitterschap van de Senaat waarnemen.
De PS, die met Philippe Busquin momenteel de Belgische zetel in de Europese Commssie bezet, onderhandelt al enkele dagen met de MR. De Franstalige socialisten zijn bereid om de post af te staan, maar dan wel op voorwaarde dat de volgende Commissaris een Franstalige blijft. Naar aanleiding van de federale regeringsvorming in juli 2003 maakte de PS al duidelijk dat het haar toekwam om dit jaar de nieuwe kandidaat voor de Europese Commissie naar voren te schuiven.

De laatste tijd werd ook regelmatig de mogelijkheid geopperd van een terugkeer van Michel naar de MR, waar hij opnieuw voorzitter zou worden. Die eer zou nu wel eens zijn zoon en uittredend Waals minister Charles Michel te beurt kunnen vallen. Charles Michel weigerde hierover woensdag enige commentaar te geven. Hij gaf enkel aan dat hij in Waver straks weer schepen wordt en zich de komende tijd - met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 - gaat toeleggen op het beleid in de Waals-Brabantse stad.

Indien er een nieuwe voorzitter komt, moet de MR een oproep tot kandidaten lanceren. De partijleider wordt dan door alle leden verkozen. De procedure zou nu gelanceerd worden en tegen het begin van het nieuwe parlementair jaar afgerond kunnen worden. De huidige voorzitter Antoine Duquesne gaat in het Europees parlement zetelen.