Gerecht Dinant herbekijkt twaalftal oude dossiers

Print
Het gerecht van Dinant herbekijkt een twaalftal onopgehelderde gerechtelijke dossiers om na te gaan of seriemoordenaar Michel Fourniret erbij betrokken zou zijn. Over welke feiten die dossiers gaan, wil het parket van Dinant niet preciseren.
Morandini ontkende ook dat Fourniret zou zijn overgebracht naar een andere gevangenis. "Bij mijn weten, bevindt hij zich nog steeds in de gevangenis van Dinant", zei de parketmagistraat.

Monique Olivier, de echtgenote van Fourniret, is woensdag de hele voormiddag ondervraagd door speurders van de GDA van Dinant over de vermeende verdwijning van het au pair-meisje in de zomer van 1993. Volgens Olivier zou Fourniret dat meisje misbruikt en vervolgens gedood hebben. Fourniret zelf ontkent dat. Volgens zijn advocaat Luc Balleux heeft Fourniret tussen 1990 (de moord op Natacha Danais) en mei 2000 (de moord op Céline Saison) "niets gedaan".
De ondervraging van Monique Olivier woensdag heeft echter geen nieuwe elementen opgeleverd. "Eén van de hypothesen is dat dit jonge meisje wel nog in leven is maar seksueel misbruikt werd, waardoor ze uit de media wil blijven", legde de advocaat van Fourniret uit.

Het gerecht van Dinant doet nog eens een oproep tot getuigen in verband met deze zaak. Het zou gaan om een blond meisje van tussen zestien en achttien jaar oud, wiens ouders zouden overleden zijn, afkomstig uit Frankrijk of uit de Brusselse regio. Ze sprak Frans zonder accent, aldus het parket.

Monique Olivier verklaarde eerder ook dat het lijk van dat meisje nabij hun woonplaats in Sart-Custinne zou begraven liggen. Maar Morandini zei woensdag dat er geen opgravingswerken in het vooruitzicht gesteld worden om het lichaam te zoeken. Morandini wees er tenslotte ook op dat Fourniret regelmatig naar nieuwsbulletins op televisie kijkt. De substituut vreest ervoor dat de seriemoordenaar, die maar matig meewerkt met het gerecht, zijn verklaringen zou afstemmen op de actualiteit. De parketmagistraat vroeg daarom de media om een zekere sereniteit te bewaren in hun berichtgeving.

Woensdag heeft de Franse procureur-generaal Yves Charpenel ook zijn verklaringen genuanceerd over een eventuele centralisatie van alle Fourniret-onderzoeken in de Franse stad Charleville-Mézières. Dat had hij gisteren/dinsdag gesuggereerd. Woensdag noemde hij een dergelijke centralisatie "voorbarig". "Vandaag is onze prioriteit om verder te werken met onze Belgische collega's en alle bewijzen te verzamelen over de tien strafdossiers waarover we verklaringen hebben", zei hij.