Topcrimineel mag eigen geld beheren

Print
Zware criminelen die door het assisenhof zijn veroordeeld, zoals moordenaars en kinderverkrachters, mogen voortaan zelf hun eigen goederen beheren.
 
Dat heeft de Kamercommissie Justitie dinsdag besloten. Die schafte de zogenaamde ‘wettelijke onbekwaamheid’ af. Sinds 1791 mag iemand die de zwaarste soort straffen kreeg (‘criminele straffen’, bijvoorbeeld levenslang of 20 jaar), zijn eigen goederen niet meer beheren. Hij is “wettelijk onbekwaam” en kan daardoor geen geld afhalen of beleggen. Hij of zij kan alleen bij testament of door een huwelijkscontract goederen aan iemand overmaken. Maar voor de rest kan hij zelf niets doen met zijn geld.
 
In 1791 wilde men zo voorkomen dat gedetineerden hun geld zouden benutten om te ontsnappen of om voorrechten zoals eten te kopen in de gevangenis. De regering vindt dit systeem verouderd.
 
Voor haar is het een bijkomende straf die niet meer klopt met een moderne visie op het gevangeniswezen. De celstraf moet voortaan beperkt worden tot het afnemen van de vrijheid van komen en gaan: de loutere opsluiting volstaat. Het regime moet zoveel mogelijk dat van de buitenwereld benaderen.