Oekraïense seriemoordenaar krijgt levenslang

Een Oekraïner is woensdag tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op elf vrouwen waar hij eerst, met hun toestemming, seks mee had, zo heeft het onafhankelijke Russische persbureau Interfax gemeld.

Belga

Ruslan Hamarov ontmoette zijn slachtoffers meestal tijdens een wandeling door het stadspark. Drie jaar lang lokte hij van daaruit jonge vrouwen naar zijn huis, om er de liefde mee te bedrijven. Daarna doodde hij ze met een mes en dumpte hij hun lichaam in een nabijgelegen verlaten put.

Op één uitzondering na, zouden al zijn slachtoffers tijdens deze eerste ontmoeting akkoord gegaan zijn met de seks, zei openbare aanklager Joeri Olkhovsky.

Hamarov doodde zijn eerste slachtoffer in november 2000. De politie kon hem pas in de zomer van 2003 inrekenen. Hij stond nochtans geregistreerd in de gezondheidsdossiers van de overheid, omdat hij behandeld werd voor MPD (multiple personality disorder). Maar omdat hij nog geen strafblad had, bleef hij lange tijd buiten verdenking.

Zijn advocaten zeiden dat Hamarov niet verantwoordelijk was voor de messteken, die de veroordeelde kopieerde uit Amerikaanse films. Maar na het doornemen van het medische dossier, oordeelden de rechters van de havenstad Berdiansk, aan de Zwarte Zee, dat Hamarov moet geweten hebben dat wat hij deed ontoelaatbaar was. Hij kreeg dus levenslang, de zwaarste straf die er bestaat in de Oekraïne.