Eerste rolstoelgebruikster maakt opwachting in Senaat

Print
Paul Wille, Jean-Marie Dedecker en Margriet Hermans worden de gemeenschapssenatoren voor de VLD. Zo is maandag beslist. Dedecker wordt als rechtstreeks verkozen senator opgevolgd door Stéphanie Anseeuw, een jonge rolstoelgebruikster. In het zomerreces zijn nog heel wat aanpassingswerken nodig opdat ze overal gemakkelijk zou kunnen geraken.
Stéphanie Anseeuw (27) is OCMW-voorzitter van Koksijde. Bij de federale verkiezingen vorig jaar was ze als Jong-VLD-kandidate derde opvolgster op de senaatslijst. Op haar veertiende belandde ze in een rolstoel na een val van haar paard.

De VLD heeft recht op drie gemeenschapssenatoren. Enkel senaatsfractieleider Paul Wille verlengt zijn mandaat. Hij legt dinsdag als tweede opvolger op de Oost-Vlaamse VLD-lijst de eed af omdat premier Verhofstadt en partijvoorzitter Karel De Gucht hun mandaat in het Vlaams Parlement niet opnemen. Didier Ramoudt raakte niet verkozen en Jacques Devolder was geen kandidaat meer.
Jean-Marie Dedecker werd als lijstduwer op de West-Vlaamse lijst verkozen, maar wilde zijn mandaat slechts opnemen indien hij gemeenschapssenator kon worden. Dedecker zit de senaatscommissie Financiën voor.

De diensten van de Senaat moeten tijdens het zomerreces nog enkele schoonheidsfoutjes wegwerken om de gebouwen van de hoge vergadering volledig toegankelijk te maken voor de eerste senator in een rolstoel.
Enkele jaren geleden werden reeds de nodige aanpassingen uitgevoerd om de Senaat toegankelijk te maken voor mindermobiele bezoekers. Dat betekent dat heel wat plaatsen via hellende vlakken of speciale liften bereikbaar zijn.

Voor senatoren dienen echter nog wat bijkomende aanpassingen te gebeuren om zonder veel problemen van de plenaire vergadering naar de verschillende commissiezalen of kantoren te gaan. De plannen liggen reeds klaar omdat na 18 mei 2003 de kans reeds bestond dat Stéphanie Anseeuw naar de Hoge Vergadering zou komen.
Het enige probleem dat onoverkomelijk lijkt, is het spreekgestoelte dat niet met een rolstoel bereikt kan worden. De diensten hebben nog geen idee hoe dit opgelost kan worden.