Een beetje stress is gezond

Print
Af en toe gestresseerd zijn, is volgens Britse onderzoekers goed voor de gezondheid, zo heeft de BBC maandag onder aanhaling van wetenschappelijk onderzoek gemeld.
Een korte periode van stress, bijvoorbeeld door het afleggen van een examen, versterkt het immuunsysteem van het menselijk lichaam. Langere periodes van stress daarentegen zorgen ervoor dat we minder goed bestand zijn tegen infecties, aldus onderzoeksresultaten van de dokters Suzanne Segerstrom en Gregory Miller, gepubliceerd in het Britse Psychological Bulletin.

Het is al geruime tijd bekend dat stress een negatief effect kan hebben op ons lichaam. Maar volgens het Amerikaans-Canadese onderzoekerspaar van de universiteit van Kentucky en de universiteit van British Columbia, is een kleine hoeveelheid psychologische stress juist goed voor onze gezondheid.
Uit hun onderzoek bleek dat korte periodes van stress ervoor zorgen dat het natuurlijke afweersysteem van de mens in actie schiet. Maar langere stressperiodes hebben dan weer het omgekeerde effect.

Volgens de twee onderzoekers ligt de verklaring van het fenomeen bij het feit dat we bij kortere periodes weten dat het gevoel van angst en stress vlug zal stoppen. "Dit onderzoek versterkt eigenlijk wat we al lang weten. We hebben allemaal nood aan een beetje druk en stress in ons leven. Deze stress zorgt ervoor dat we beter ons best doen in bepaalde situaties", aldus Phillip Hodson van de British Association for Counselling and Psychotherapy.