Saturnusmaan Titan geeft eerste geheimen prijs

Print
De mysterieuze Saturnusmaan Titan heeft haar eerste geheimen prijsgegeven, zo heeft de NASA bekendgemaakt. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau jubelt om de "spectaculaire" eerste beelden die de sonde Cassini van het hemellichaam heeft doorgestuurd.
Nadat de Amerikaans-Europese sonde Cassini-Huygens donderdag bij de tweede grootste planeet van ons zonnestelsel was aangekomen, scheerde zij vrijdag langs de tweede grootste maan van ons zonnestelsel, Titan. Daar moet op 14 januari de Europese sonde Huygens landen en daar zouden er condities voor leven kunnen zijn.

Wetenschappers konden dankzij de Cassini gedetailleerder dan ooit naar Titan en zijn oppervlak kijken, al zijn de foto's nog steeds vanop 339.000 km afstand doorheen de dichte atmosfeer van de maan genomen.
Het oppervlak komt vreemd over. Er zijn lineaire en er zijn cirkelvormige kenmerken, wat mogelijk wijst op geologische activiteit als wind en erosie op Titan, aldus Elizabeth Turtle van de Universiteit van Arizona.

Er zijn gebieden met relatief puur waterijs en gebieden met eenvoudig koolwaterstof. Nabij de zuidelijke pool is een methaanwolk te zien, wat wijst op een dynamische atmosfeer aldaar. In het noorden zou zich dan weer een enorme krater bevinden.
De prachtige ringen rond Saturnus stellen de wetenschappers ondertussen voor nieuwe raadsels. In de grote tussenruimte tussen ring A en B is meer "vuil" aangetroffen dan verwacht. Deze donkere deeltjes voeden dan weer de theorie dat de ringen de resten kunnen zijn van een vroegere maan.