Roskilde Muziekfestival trok 95.000 bezoekers

Print
Het internationale muziekfestival van Roskilde in Denemarken sloot maandagmorgen de deuren na vier dagen van concerten. In totaal trok het evenement zo'n 95.000 bezoekers.
De 34ste editie van het festival werd gedomineerd door het wegvallen van de hoofdact van de affiche. De Britse popzanger David Bowie, die leed aan een geknelde zenuw ter hoogte van zijn schouder, moest op het laatste moment worden vervangen door de Amerikaanse groep Pixies die heeft bijgedragen aan één van de grootste successen van het festival.

De 150 concerten van het genre rock, pop, rap, hip hop, techno of opera vonden vaak plaats in de gietende regen die het terrein herschiep in een modderpoel. Dat weerhield de massa er echter niet van om zich te verdringen voor de zes podia waar onder meer N.E.R.D, Santana, Morissey, Pixies, Iggy Pop en The Stooges en Fatboy Slim optraden.
Op vlak van veiligheid registreerde de politie drie aanklachten wegens verkrachting. Verder is een Zweedse jongeman van 20 jaar om nog onverklaarbare redenen dood aangetroffen in zijn tent. Ove Pedersen, adjunct-commissaris van de politie van Roskilde beschreef het verloop van het festival niettemin als zijnde 'redelijk vredig'. Er werden bijvoorbeeld dit jaar heel wat minder klachten wegens diefstal genoteerd in vergelijking met vorig jaar (297 deze editie tegenover 750 gedurende de vorige editie).

De directie van het festival bracht daarnaast ook hulde aan het initiatief van de Deense humanitaire organisatie Folkekirkens Noedhjaelp die, niet ver van het hoofdpodium, een stuk muur van acht meter hoog had opgetrokken, naar voorbeeld van de veiligheidsmuur die in Cisjordanië werd opgetrokken door Israël. Duizenden mensen hebben hun handtekening aangebracht op de muur die als enig opschrift "Make Peace, not Walls" (maak vrede, geen muren) vermeldde.