BBC viert 50ste verjaardag eerste tv-journaal

Print
"Here is an illustrated summary of the news". Met deze zin kondigde Richard Baker op 5 juli 1954 het eerste tv-journaal op de BBC aan. Een halve eeuw later viert de Britse openbare omroep de verjaardag met drie speciale programma's en een receptie waarop verschillende vroegere presentatoren uitgenodigd zijn.
Om 18.30 uur konden de Britten, althans zij die een televisie in huis hadden, die dag voor het eerst het nieuws langs hun zwart-wittoestel vernemen. De onderwerpen van die dag waren onder meer de vredesgesprekken in Indochina, het onderzoek naar een Sovjet-spionagenetwerk in Australië en Franse veiligheidsmaatregelen in Tunesië.

Het eerste tv-journaal duurde 22 minuten en had meer weg van een radiobulletin met foto's. De beelden werden off-screen van tekst voorzien door Richard Baker. De eerste echte presentator achter een bureau - naar Amerikaans model - verscheen pas een jaar later met de komst van de commerciële televisie.

Het duurde tot 1960 vooraleer Nan Winston als eerste vrouw een tv-journaal over Het Kanaal mocht voorlezen. Het gekende Nine O'Clock News deed zijn intrede in het BBC-programmaschema op 14 september 1970. Dertig jaar later werd het uitzenduur met een uur verlaat. In 1984 en 1986 kwamen op BBC1 respectievelijk het Six O'Clock News en het One O'Clock News erbij. Het eerste ochtendnieuws, Breakfast News (vandaag kortweg Breakfast), ging op 17 januari 1983 in de ether.