Yukos kan krediet van 1 miljard dollar niet terugbetalen

Print
De Russische petroleumgroep Yukos heeft maandag aangekondigd dat ze een krediet van 1 miljard dollar niet kan aflossen. Het krediet werd in oktober vorig jaar toegekend door de Franse bank Société Générale.
 
Yukos kreeg vrijdag een aanmaning van de bank over het uitblijven van de afbetaling. Het kredietverhaal is geen alleenstaand feit. Donderdag werden alle bankrekeningen van de nummer twee van de Russische petroleum bevroren door justitie.
 
Het gerecht bevroor alle rekeningen en tegoeden van Yukos en gaf de groep vijf kalenderdagen om 3,4 miljard dollar achterstallige belastingen - enkel over het jaar 2000 - te betalen. Anders zou een eventuele inbeslagname van de activa volgen.
 
Het ministerie van belastingen voegde er donderdag nog aan toe dat ze 3,4 miljard dollar bijkomende achterstallen zal vorderen voor 2001. Dat kan de groep naar het bankroet voeren of de hoofdaandeelhouders aanzetten tot een verkoop van hun aandelen. Zaterdag hielden ruim honderd politiemannen en vertegenwoordigers van het parket een huiszoeking in de kantoren van Yukos in het kader van een gerechtelijk onderzoek voor oplichting en fiscale fraude.
 
Yukos staat in zowat éénvijfde van de Russische olieproductie met circa 1,7 miljoen vaten per dag en telt 175.000 werknemers.