Chinese overheid censureert sms-berichten

De Chinese overheid gaat alweer een stap verder in haar censuurbeleid. Er zijn nieuwe maatregelen getroffen die ervoor zorgen dat draadloze telefoondienstproviders berichten mogen controleren en filteren op pornografische en frauduleuze inhoud. Dat heeft de BBC maandag op haar website gemeld. Analisten vrezen echter dat de echte doelwitten van deze nieuwe censuurmaatregelen de politieke dissidenten zijn.

Belga

De Chinese autoriteiten zijn al geruime tijd bezig om meer en meer controle te krijgen over de verspreiding van elektronische informatie, in het bijzonder de verspreiding via internet. Volgens de in Parijs gevestigde groepering Reporters Without Borders gebruikt de Chinese overheid bijna elke mogelijke nieuwe technologie om de informatie te kunnen controleren.

Volgens hen werkt er momenteel een Chinees bedrijf aan een systeem dat sms-berichten controleert op 'foutieve politieke geruchten' en 'reactionaire uitspraken'. Dat specifieke systeem werkt via een principe dat algoritmen filtert op basis van sleutelwoorden en combinaties van die sleutelwoorden. Wanneer deze voorkomen, wordt automatisch de politie op de hoogte gebracht.