Personeel SSG in Londerzeel staakt

Print
De 32 werknemers van het distributiebedrijf SSG (Scott Sports Group) in Londerzeel zijn maandag in staking gegaan. Het personeel hoopt zo de directie bij de onderhandelingen over het sociaal plan voor de sluiting van het bedrijf tot toegevingen te dwingen. In Londerzeel heeft het bedrijf haar Europees distributiecentrum. Op 1 februari 2005 verhuizen de activiteiten naar Aubange in Wallonië.
"We eisen dat de opzegtermijnen pas ingaan op de dag van de sluiting en de opzegvergoedingen volledig uitbetaald worden. De directie wil iedereen ontslaan op 1 december zodat de meeste opzegtermijnen afgelopen zijn wanneer het bedrijf sluit. Voor de arbeiders eisen we ook een maand opzegvergoeding per dienstjaar, terwijl de directie slechts een halve maand wil geven. Voor de bedienden is er een akkoord om de formule-Claeys toe te passen", aldus Jan Deraeymaeker (LBC) namens het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Over andere punten uit het sociaal plan is er wel al een akkoord. De stakingsactie is volgens Deraeymaker ook een aanklacht tegen het feit dat directies zomaar hun bedrijven kunnen sluiten en verhuizen als het hen goed uitkomt. "Dit bedrijf draait goed en verhuist toch. De informatie- en consultatieronde werd bovendien zeer eenzijdig toegepast. De verhuis was al in een ver gevorderd stadium toen de onderhandelingen begonnen", aldus de vakbondsman.

Voor het bedrijf staat sinds maandagmorgen 08.00 uur een stakingspost opgesteld. Er worden geen vrachtwagens toegelaten. De staking zal normaal één dag duren. Het personeel vergadert hierover maandagnamiddag. Een nieuw overleg met de directie is nog niet gepland. Deraeymaker sluit verdere acties niet uit als de directie niet toegeeft. De directie was maandag niet bereid tot commentaar.