Rijkswacht viel in april 1996 binnen bij Fourniret

Print
Belgische politiediensten verrichtten op 25 april 1996 een huiszoeking bij Michel Fourniret, de seriemoordenaar in wiens vroegere domein in Frankrijk dit weekend de stoffelijke resten werden ontdekt van Elizabeth Brichet (12) en Jeanne-Marie Desramault (22).
 
Dat blijkt uit politiedocumenten uit het dossier-Dutroux. De documenten werpen een nieuw licht op mededelingen als zouden justitie en politie in België tot halfweg 2003 helemaal niets hebben afgeweten van het verleden van Fourniret.
 
Zo ontving de BOB van Dinant in april 1996 een officieel verzoek tot rechtsbijstand van justitie in Reims. Daar loopt op dat ogenblik een nieuw onderzoek tegen Fourniret, blijkbaar in verband met illegale wapenhandel. De speurder die wordt aangewezen om zich met de zaak bezig te houden, is BOB'er Gérard Vanesse, een veelbesproken figuur op het proces-Dutroux.
 
Voor alle duidelijkheid: niets in de politiedocumenten wijst op enig verband tussen Fourniret en de bende-Dutroux. Het was wel dankzij de zaak-Dutroux dat de gangen van Vanesse werden nagetrokken.