Marlon Brando is niet meer

De man die door velen werd beschouwd als "de grootste acteur aller tijden" is niet meer. Marlon Brando, de man die acteurs als Robert de Niro en James Dean beïnvloedde met zijn acteerstijl, overleed donderdag in een ziekenhuis in Los Angeles op 80-jarige leeftijd.

Belga

Over de doodsoorzaak is voorlopig niets gekend. Marlon Brando, reeds bij leven een icoon uit de filmgeschiedenis, zag het levenslicht op 3 april 1924 in Omaha, in de VS-staat Nebraska.

In 1949 maakte Brando zijn debuut op televisie, om een jaar later op te draven in de film 'The Men'. Bijzonder succesvol was de prent niet, maar in 1951 was het wel prijs met 'A Streetcar Named Desire'. De film was een kassucces en leverde Marlon Brando een Oscarnominatie voor zijn hoofdrol op.

Later volgden nog verschillende Oscarnominaties. Tweemaal sleepte hij een van de prestigieuze beeldjes in de wacht: voor zijn rol in 'On the Waterfront' en als Don Vito Corleone in 'The Godfather'. Bekende andere films waarin hij opdraafde zijn 'Mutiny on the Bounty', 'Last Tango in Paris' en 'Apocalypse Now'. Zijn laatste rol was die in 'The Score', naast Robert de Niro en Edward Norton.