Britse politie arresteert piloot na achtervolging door de lucht

De Britse politie heeft vrijdag met een helikopter vijftien kilometer lang een sportvliegtuig achtervolgd dat werd gebruikt voor de smokkel van mensen vanuit België en Frankrijk naar Groot-Brittannië.

AP Ned

De politie landde vrijdagochtend met een helikopter op een vliegveldje in Lamberhurst, in het graafschap Kent, precies op het moment dat daar vier Turkse illegalen uit een sportvliegtuig stapten. De Turken konden worden gearresteerd, maar de piloot ging er met het vliegtuig, een Piper Cherokee, vandoor.

De politiehelikopter zette de achtervolging in en dwong de piloot het toestel vijftien kilometer verderop op een ander vliegveld aan de grond te zetten, waarop hij werd gearresteerd.

De politie zei dat de piloot ongeveer vierduizend zesduizend euro per vlucht verdiende en al zo'n tien vluchten had uitgevoerd. Hij vloog eerder vrijdag ook al een groep Turken naar Groot-Brittannië. Die groep werd opgewacht door de organisator van de smokkeloperatie in een restaurant in Lamberhurst, waar de politie hen samen wist te arresteren.