Atoomagentschap bezoekt Israël

Print
Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) brengt deze week een bezoek aan Israël. De nucleaire toezichthouder van de Verenigde Naties hoopt enige duidelijkheid te scheppen over het Israëlische nucleaire arsenaal.
De internationale gemeenschap gaat er van uit dat Israël de beschikking heeft over nucleaire wapens, maar Israël heeft het bezit ervan nooit bevestigd. Het Israëlische 'No show, no tell-beleid' is decennia geleden bedacht om de buurlanden van Israël van een vernietigingsaanval af te houden zonder de Arabische wereld argumenten in handen te geven voor een eigen atoombom.
Deskundigen denken dat ook de nieuwe poging van het IAEA om duidelijkheid te scheppen, zal mislukken.

De directeur van het IAEA, Mohamed ElBaradei, zegt dat Israël mee moet werken aan een dialoog over "een Midden-Oosten vrij van nucleaire wapens". De kans dat Israël daar tijdens het komende bezoek van ElBaradei op in zal gaan is bijzonder klein. Zolang er geen vredesakkoord is met de Palestijnen en aartsvijand Iran bezig lijkt met de ontwikkeling van een eigen atoombom, zal Israël volgens analisten zijn wapenarsenaal in stand houden en een zo groot mogelijke geheimhouding betrachten.
Deskundigen vermoeden dat Israël de beschikking heeft over zo'n driehonderd kernkoppen en in staat is er op korte termijn nog meer te bouwen.