Shin Bet waarschuwt voor dreiging joodse extremisten

Print
Joodse kolonisten vormen een reële bedreiging voor de plannen van de Israëlische premier Ariel Sharon om nederzettingen in de Gazastrook en op de Westoever te ontmantelen. Dat zegt de baas van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet.
Volgens Avi Dichter bereiden radicale kolonisten zich voor om zich met geweld te verzetten tegen de door de regering gewenste ontruiming van nederzettingen.

Enkele kolonistenleiders, die vaak aan het hoofd staan van groepen streng orthodoxe volgelingen, hebben opgeroepen tot gewapend verzet tegen wat door hen gezien wordt als de opgave van Israëlisch grondgebied aan Arabieren. Ook de verboden extremistische Kach-beweging, die voor het verdrijven van alle Palestijnen uit Israël en de bezette gebieden is, geeft kolonisten die zich willen verzetten tegen de ontruimingen het advies zich tegen de plannen te keren. "Als je denkt dat je in je recht staat, is alles toegestaan", aldus Kach-leider Itamar Ben-Gvir.

Een prominente rabijn zei vorige week dat iedereen die meewerkt aan de ontmanteling van joodse nederzettingen op grond van de joodse bijbelse wetgeving de doodstraf kan krijgen. De Israëlische veiligheidsdienst houdt rekening met ernstig geweld rond de ontruimingen en zal politici waarschijnlijk extra gaan beveiligen.
Het is de bedoeling dat voor september volgend jaar alle joodse nederzettingen in de Gazastrook en enkele kleine nederzettingen op de Westoever worden ontmanteld. In totaal zullen ongeveer achtduizend kolonisten de bezette gebieden moeten verlaten.

Sharon heeft besloten tot een gedeeltelijke eenzijdige terugtrekking. Tegelijkertijd wordt een aantal grote nederzettingen op de Westoever geannexeerd en wordt er een honderden kilometers lange veiligheidsmuur gebouwd tussen Israël en de Palestijnse gebieden.