Abu Sayyaf-leiders gearresteerd in Filipijnen

Print
In de Filipijnen zijn twee leiders van de terreurbeweging Abu Sayyaf opgepakt. Dat heeft minister van defensie Eduardo Ermita maandag bekendgemaakt. Het gaat om Ibno Alih Ordonez, een bevelhebber op het zuidelijke eiland Basilan en Joselito Nasara, die een factie van Abu Sayyaf leidde op het eiland Jolo.
Ordonez was onder meer verantwoordelijk voor de gijzeling in maart 2000 van een groep onderwijzers, leerlingen en een katholieke priester op het zuidelijke eiland Basilan. Twee onderwijzers werden toen onthoofd en de priester werd doodgemarteld. De overige gijzelaars werden bevrijd.
Nasara wordt in verband gebracht met bomaanslagen op het eiland Jolo en is in het verleden vervolgd wegens betrokkenheid bij gijzelacties en wapenbezit. Hij werd zondag op Jolo gearresteerd.

Ordonez, voor wiens vangst een beloning van een miljoen peso (bijna 15.000 euro) was uitgeloofd, werd vrijdag opgepakt in een buitenwijk van Manilla. Voordat hij zich bij het aan Al-Qaida gelieerde Abu Sayyaf aansloot, was hij lid van het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF), een separatistische moslimbeweging die een vredesovereenkomst heeft gesloten met de regering.