Hervatting proces-Milosevic uitgesteld

Print
De hervatting van het proces tegen Slobodan Milosevic is maandag uitgesteld in verband met de gebrekkige gezondheid van de Joegoslavische oud-president.
Milosevic had moeten beginnen aan zijn verdediging. Hij verscheen wel op de zitting, maar kreeg niet de kans zijn openingsverklaring af te leggen. Uit medisch onderzoek is gebleken dat Milosevic' linker hartkamer beschadigd is en daarom was uitstel geboden, zei voorzittend rechter Patrick Robinson.

Of het proces kan doorgaan is de vraag. Robinson zei dat "in het licht van de gezondheidsproblemen van de verdachte" moet worden bezien hoe en of het proces voortgezet kan worden. De aanklagers deden een beroep op de rechters om Milosevic, die zijn eigen verdediging voert, een advocaat toe te wijzen. Dat stuitte op hevig protest van Milosevic. "Zoals u weet zal ik daar nooit mee akkoord gaan." De rechters beslissen later.

Milosevic protesteerde ook toen Robinson over zijn medische dossier begon. Tegelijkertijd beschuldigde hij de rechters ervan dat zij hem hadden gedwongen te verschijnen, terwijl een dokter maandag had verklaard dat Milosevic rust nodig had. Milosevic vroeg om een maand extra voorbereidingstijd ter compensatie van de tijd die hij is verloren door zijn gezondheidsproblemen.

Het proces, begonnen in februari 2002, heeft maanden vertraging opgelopen door de gezondheidsproblemen van de 62-jarige Milosevic. Vier maanden geleden rondden de aanklagers hun deel van de zaak af. Milosevic had maandag in zijn openingsverklaring uiteen zullen zetten dat hij niet verantwoordelijk is voor oorlogsmisdaden, dat het Westen zelf bloed aan de handen heeft en dat het tribunaal illegaal is.

Milosevic zal in zijn verdediging proberen de rollen om te draaien en de leiders van de NAVO-landen beschuldigen van oorlogsmisdaden in verband met de bombardementen op Servië en Kosovo, die in 1999 een einde moesten maken aan het hardhandige Servische optreden tegen een opstand van etnische Albanezen in Kosovo.
Milosevic heeft 150 dagen gekregen om zijn verdediging te voeren. Onder de 1.600 getuigen die hij wil laten oproepen zijn de Amerikaanse oud-president Bill Clinton en vele andere prominente figuren. De rechtbank heeft gewaarschuwd dat getuigen alleen worden opgeroepen als Milosevic daar goede redenen voor kan aanvoeren. De aanklagers hebben nog geen driehonderd getuigen opgeroepen.