Prijs mazout gestegen: 200 frank/liter

HASSELT - De Vlaamse cafébazen halen collectief opgelucht adem. Geen gesmodder meer met colaflessen en halfvol getapte pilsglazen. Brouwerij Huyghe uit Melle heeft 's lands bekendste toogmix mazout (bier met cola) op vat gezet. Momenteel kunnen vijf cafés in het Gentse hun cliënteel bedienen van een getapte mazout. «Maar er komt een nationale commercialisering, en er zijn al meerdere caféhouders die zich aangemeld hebben voor tonnenmazout,» legt zaakvoerder Alain De Laet van brouwerij Huyghe zijn toekomstplannen uit.
BR>
De brouwerij is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder produceerde ze al witbieren met cacao-, munt- of honingaroma's. De laatste bierspecialiteit die in de breinen van de ingenieurbrouwers opborrelde, was Delirium Nocturum, de bruinbiervariant van het bekende Deliriumbier. «Een kleine brouwerij zoals de onze kan alleen overleven als het regelmatig uitpakt met speciale bieren en nieuwigheden uitpakken. Onze ingenieurs krijgen alle vrijheid in hun werk, de enige vereiste is dat ze ieder jaar twee nieuwe producten moeten ontwikkelen. Ik merk dat de grote Belgische bierproducenten nogal conservatief denken over bier, dat geeft ons een speelruimte. Gelukkig maar,» aldus De Laet.
De ontwikkeling van mazout op vat ging zeker niet zo snel als dat een doorwinterde cafébaas het drankje brouwt. «Het idee is drie maanden geleden ontstaan. Het heeft twee maanden geduurd vooraleer het eerste drinkbare proefvat de brouwerij werd uitgerold.»

Klonters


Volgens De Laet is er een mooie toekomst weggelegd voor tonnenmazout. «Mazout op vat heeft een pak voordelen. Er is geen smaakafwijking omdat tijdens het productieproces in de brouwerij steeds dezelfde hoeveelheden bier en cola worden gemixt. De temperatuur van een getapte mazout is altijd even koel. Het gebeurt vaak dat de fles cola in cafés niet terug in de koelkast gaat, maar gewoonweg staat te chambreren. De schuimkraag blijft mooi en zakt niet in na een halve minuut. Kortom mazout op vat oogt beter en is stukken praktischer voor de cafébaas.»
En wat met klontervorming? Ervaren mazoutdrinkers kennen het fenomeen. Voor de leek, zie de fotoreeks hiernaast. Een mazout wordt na verloop van tijd bal snel een onherkenbaar papje. De cola vormt stroperige klonters en zakt naar de bodem. Het anders o zo goudgele gerstenat ziet eruit alsof de pint op het toilet werd gevuld.
«Bij mazout op vat zal dat niet waar zijn,» verdedigt Alain De Laet zijn product. «De cola en het bier worden zorgvuldig gemengd in de brouwerij. En nee, we werken niet samen met Coca Cola of Pepsi. Er zijn genoeg limonadefabriekjes in Vlaanderen, die ons goedkopere en toch fatsoenlijke cola kunnen leveren.»
De getapte colabiertjes gaan aan dezelfde prijs als de pure dranken over de toog. Met 3,3% ligt het alcoholpercentage wel lager dan bij een ouderwetse pint (5%). De Laet ziet ook daar nog een voordeel in. «Mazout staat geboekstaafd als een drempeldrank. Door zijn zoete smaak is het populair bij jongeren. Een ideaal drankje om de overstap te maken naar een gewone pint die veel bitterder smaakt. Enne, ze worden er niet zo snel zat van.»