Assisen Tongeren: Roofmoord maakte abrupt einde aan droomhuwelijk

Uit het moraliteitsverslag van inspecteurs Patrick Deblieck en Luc Schreurs van de GDA van Hasselt bleek dat het slachtoffer René Trippaers bij familie en buren een graag geziene man was die een bijzonder goede relatie met zijn echtgenote Maria Paesen (69) en zijn enige zoon had.

Belga

Het gezin Trippaers-Paesen was welstellend en kwam financieel gezien helemaal niets te kort. René had geen vijanden en hield ervan thuis te tuinieren of naar televisie te kijken, zo luidde het. De zoon van het slachtoffer René Trippaers omschreef zijn vader als een bijzonder minzaam persoon die steevast bemiddelde als er ergens een vuiltje aan de lucht was. Een bijzonder emotionele zus van Trippaers omschreef haar broer als "een heel rustige man die niets liever deed dan in de tuin te werken". De getuige was naar eigen zeggen nog steeds erg onder de indruk van de feiten. De broer van Paesen ving zijn zus na de feiten op. Paesen durfde immers niet alleen in de woning blijven en logeerde meer dan een jaar bij haar broer. Ze verkocht de woning in de Huidevetterstraat in Houthalen-Helchteren en verhuisde nadien naar een andere gemeente.

De vriendin waarmee Paesen kort voor de dramatische feiten telefoneerde, verklaarde maandanamiddag dat René Trippaers een heel goede man was die nooit iemand kwaad zou doen. Ook over het huwelijk van Trippaers met Paesen had de getuige geen slecht woord over. "Er waren nooit woorden tussen die twee. Ze hadden een heel hechte en goede relatie", zo luidde het.

De vader van derde beschuldigde Zacharia Stitou kon maandag niet komen getuigen. De man werd zondagavond laat in het ziekenhuis opgenomen. Volgens de broers en zussen van Stitou heeft hij de laatste weken erg te lijden gehad onder het feit dat het proces van zijn zoon naderde en knakte hij zondag volledig door. De moeder van Stitou verontschuldigde zich openlijk ten aanzien van de familieleden van het slachtoffer. Ze omschreef haar zoon vervolgens als "de braafste en rustigste" van haar 11 kinderen. Volgens de moeder pleegde Stitou de feiten nadat het gezin eerder zelf het slachtoffer werd van een inbraak waarbij hun volledige inboedel geroofd werd. Stitou beaamde dit en stelde dat hij zijn ouders met het geld van de geweldsdiefstal in de gelegenheid wilde stellen om nieuwe spullen te kopen. De moeder gaf tot slot te kennen dat Stitou haar gevraagd had om zijn jongere broertjes extra in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze niet met slechte vrienden in contact kwamen.

De oudste zus van Stitou verklaarde dat ze met verstomming geslagen werd toen ze vernam dat haar broer bij de feiten betrokken was. "Het was een nachtmerrie. Mijn ouders hebben een zware depressie gekregen naar aanleiding van de feiten", zo luidde het. Volgens de zus beseft haar broer wel degelijk wat hij zijn familieleden en ook de slachtoffers heeft aangedaan en heeft hij erg veel spijt over hetgeen er gebeurd is.

De zus verklaarde tot slot ook dat het "in bepaalde middens" niet geapprecieerd werd dat haar broer de feiten bekende en belastende verklaringen lastens Oumarir en Ait Mehdi aflegde. Ze ondervond daar naar eigen zeggen "heel wat hinder" van. Net zoals haar moeder verontschuldigde ook zij zich ten aanzien van de familieleden van het slachtoffer.

Morgen/dinsdag komt de burgerlijke partij aan bod en volgt het rekwisitoor van openbaar aanklager Patrick Boyen. Na de pleidooien van de verdediging moeten de zeven mannen en vijf vrouwen van de Tongerse jury zich over de schuldvragen uitspreken. Het arrest wordt woensdag verwacht.

Aangeboden door onze partners