Assisen Tongeren: getuigen wijzigen verklaringen

De vierde procesdag van het assisenhof in Tongeren in de zaak van de zogenaamde Houthalense villa-moord stond vrijdag bol van getuigen die hun verklaringen wijzigden.

Belga

Op het proces staan Mohamed Oumarir (23), Mustafa Ait Mehdi (23) en Zacharia Stitou (24) terecht voor roofmoord op de 66-jarige René Trippaers op 11 december 2000 in Houthalen-Helchteren.

De getuigen zijn net als de beschuldigden afkomstig van de wijk Meulenberg in Houthalen-Helchteren. Tijdens het onderzoek legden ze belastende verklaringen af. Vrijdag verklaarde getuige Ases Gazali dat zijn verklaringen van toen, die hij overigens verschillende keren bevestigde, "een grote vergissing waren".

In de loop van het onderzoek zei Gazali dat hij het wapen waarmee de roofmoord werd gepleegd, van de broer van eerste beschuldigde Oumarir gekregen had met de vraag om het te verstoppen. Volgens Gazali zou de broer hem verteld hebben dat de drie de roofmoord met dit wapen pleegden en dat Mohamed het dodelijke schot loste.

Met hetzelfde wapen werd een zekere Hicham Lagouireh in de loop van februari 2001 door Gazali per ongeluk in de buikstreek getroffen. Beiden verklaarden vrijdag dat hun eerdere verklaringen "ofwel verzonnen ofwel onder dwang van de politiediensten tot stand gekomen waren".

Ook de eerder afgelegde verklaringen over de aanwezigheid van de drie beschuldigden in het jeugdhuis van Houthalen-Helchteren werden vrijdag herroepen. Nu luidt het dat zowel Oumarir, Ait Mehdi als Stitou de hele avond tot omstreeks 2 uur 's nachts in het jeugdhuis aanwezig waren.

In de loop van het onderzoek verklaarde Ases Gazali nochtans dat de drie na amper 10 minuten uit het jeugdhuis zijn vertrokken.

De broer van eerste beschuldigde Oumarir, M'Hand Oumarir, diende zich vrijdag niet als getuige aan. Voorzitter Jacques Van Houche gaf de politie de opdracht om de getuige op te sporen. De verklaringen die hij in de loop van het onderzoek over het moordwapen aflegde, zijn immers van groot belang.

M'Hand verklaarde dat hij het wapen van zijn broer kreeg en dat hij via een brief van zijn broer vernomen had dat het wapen bij de roofmoord gebruikt was.

Aangeboden door onze partners