Topper Ajax-Feyenoord eindigt onbeslist

AMSTERDAM - In Nederland is de klassieke topper tussen Ajax en Feyenoord vrijdagavond al gespeeld. Het werd een geladen wedstrijd, bijgewoond door meer dan 51.000 toeschouwers. Die zagen de piepjonge Ajacieden beresterk beginnen met al na goed een kwartier een fraai doelpunt van Richard Knopper, de man die Litmanen zou moeten doen vergeten. Pittig detail: Knopper speelde in een vorig leven zes jaar lang bij de jeugd van ...Feyenoord. Hij stapte daar op omdat hij van mening was dat de Rotterdammers er een te defensief concept op nahielden. En of Ajax de jeugdinternational graag zag komen.
BR>Machlas was nog een keertje dicht bij de 2-0. Maar in die snelle eerste helft kwam ook Feyenoord steeds gevaarlijker opzetten. Vooral goeie ouwe Peter Van Vossen keek op geen metertje. Op slag van rust duwde hij met zijn rechter een bal tegen de paal.
In plaats van 1-1 (er waren ook nog kansen voor Cruz, Paauwe en Kalu) werd het echter 2-0. Voor dat Engels doelpunt tekende de ingevallen Wamberto: een hoge voorzet van Bian Laudrup aan de tweede paal en de voormalige Standard-speler knikte simpel binnen. Over and out zou je dan denken, maar dat was buiten Feyenoord-trainer Leo Beenakker gerekend die zijn pionnen op het taktisch bord herschikte. Gevolg: Feyenoord dicteerde plots de wet op het middenveld en Ajax met de rug tegen de muur. Bosvelt maakte er na een solo-actie 2-1 van, Bonaventure Kalu zelfs 2-2. Aan dat doelpunt van de man uit Ivoorkust hing nochtans een buitenspel-geurtje vast. En Feyenoord bleef maar komen, via Van Gastel bijvoorbeeld (net als Van Wonderen pas terug uit blessure) maar hij strandde tot twee keer toe tegen de paal.
Correcte uitslag dus en voor beide ploegen meteen het eerste puntenverlies in de nog jonge competitie.
In een andere match in de Nederlandse KPN-Telecompetitie ging Roda winnen bij AZ met 1-2. Bij de Limburgers kwam Peter Van Houdt al na zeven minuten Torma vervangen.