Assisen Tongeren: Emotionele getuigenis van echtgenote slachtoffer

Maria Paesen (68), de echtgenote van het slachtoffer René Trippaers, getuigde woensdagnamiddag op emotionele wijze dat de drie gemaskerde en gewapende overvallers "binnenvlogen" en hen beiden knevelden met een elektriciteitsdraad. Paesen verkocht haar woning na de feiten en woont intussen in een andere gemeente, naar eigen zeggen omdat ze de feiten "heel slecht verwerkt" heeft.

Belga

De echtgenote verklaarde voorts dat de "wilde" overvallers haar man sloegen en stampten en dat hij op gegeven moment zelfs slagen op het hoofd kreeg met een hamer nadat hij een foutieve pincode van zijn bankkaart had doorgegeven. "Het bloed spoot uit zijn hoofd en ik heb dat allemaal gezien", zo luidde het. De overvaller die alleen in de woning achterbleef, werd volgens Paesen kwaad omdat het alarm afging en loste het dodelijke schot.

"Ik kreeg het wapen tegen mijn hoofd gericht. De overvaller zei dat hij me vandaag nog zou kapotmaken. Ik slaagde er op een gegeven moment echter in om mij onder de zetel verstoppen en zag vervolgens dat de overvaller vanop heel korte afstand op René schoot toen die zich probeerde op te richten. De overvaller dacht dat hij dood was. Als René zich niet bewogen had, hadden ze mij ook doodgeschoten. Daar ben ik heel zeker van", zei de Paesen. De echtgenote duidde vervolgens de eerste beschuldigde Mohamed Oumarir als één van de overvallers aan die door de genaamde "Poepie", een man van Turkse afkomst uit Houthalen-Helchteren, zou getipt zijn.

Gevraagd naar een reactie op de getuigenis van Vaesen, verklaarde derde beschuldigde Zacharia Stitou dat er niet zoals Vaesen beweert één overvaller in de woning achterbleef, maar twee. "Bovendien is het schot per ongeluk afgegaan. Dat weet ik van Ait Mehdi. Die zei immers: "Shit, ik denk dat ik hem geraakt heb" terwijl ik op weg naar buiten was", zo luidde het.

Hoofdinspecteur Nelly Creten van de GDA van Hasselt verklaarde dat Paesen haar tijdens haar verhoor te kennen gaf dat ze de stem van één van de overvallers meende te hebben herkend. De echtgenote maakte eveneens gewag van twee grote en één kleinere overvaller die ze als "Poepie" identificeerde. Achteraf bleek dit evenwel niet te kloppen. De genaamde "Poepie" werd naar aanleiding van deze verklaring aangehouden op verdenking van roofmoord, maar korte tijd later wegens gebrek aan bewijslast opnieuw in vrijheid gesteld.

De kleinere overvaller zou zich ook minder agressief dan de twee anderen hebben opgesteld en noemde haar bij haar roepnaam "Mia", aldus Creten. Volgens de verklaring van Paesen zou één van de twee grotere en de kleine weggegaan zijn om geld af te halen met de gestolen bankkaart.

De getuige Vahabbu Mavili, die in de loop van het onderzoek verklaarde dat hij eerste beschuldigde Mohamed Oumarir herkend had als diegene die mogelijk geld met de gestolen bankkaart van René Trippaers ging afhalen aan een bankautomaat in het centrum van Houthalen-Helchteren, zei dinsdag dat hij zich niet meer precies herinnerde wie er op de avond van de feiten achter hem stond om geld af te halen.

Morgen/donderdag worden 14 getuigen gehoord, onder wie de Hasseltse onderzoeksrechter en de gewraakte deskundige die het verslag over het DNA-onderzoek op een aangetroffen bloedspoor van derde beschuldigde Zacharia Stitou in naam van een overleden collega ondertekende.

Aangeboden door onze partners