Ass.Tongeren: "Inbreker in woning loste schot"

De tweede dag van het assisenproces van Mohamed Oumarir (23), Mustafa Ait Mehdi (23) en Zacharia Stitou (24) uit Houthalen-Helchteren, die verdacht worden van roofmoord op de 66-jarige René Trippaers uit Houthalen-Helchteren, is woensdag met een incident begonnen. Eén van de mannelijke juryleden daagde niet op en diende door het eerste plaatsvervangend jurylid vervangen te worden. De man in kwestie riskeert een boete van 1.000 euro.

Belga

De jury kreeg vervolgens een geluidsband te horen van de dienst 100 waarop Maria Paesen, de echtgenote van het slachtoffer, enkele minuten na de dodelijke schietpartij op 11 december 2000 vanuit haar woning in Houthalen-Helchteren in paniek en met aandrang om bijstand vroeg. "Kom vlug, kom vlug, mijn man is doodgeschoten. Er zijn drie mannen ingebroken, kom gauw, ze zijn nog hier".

Hoofdinspecteur Danny Convents van de GDA Hasselt, die de echtgenote van het slachtoffer enkele uren na de feiten in het ziekenhuis verhoorde, verklaarde dat uit het verhoor van Paesen in eerste instantie op te maken viel dat er drie gemaskerde en gewapende mannen in haar woning ingebroken hadden. De inbrekers spraken haar bij haar roepnaam "Mia" aan en vroegen ook waar "René" het wapen verborgen hield waarmee hij enkele dagen voordien een poging tot inbraak had kunnen verijdelen door in de lucht te schieten. Bij die eerste poging zou er sprake geweest zijn van twee daders.

De inbrekers sloegen en knevelden Trippaers en vroegen geld en juwelen. Ze namen ook de armband van Paesen alsook de trouwring, het uurwerk en twee ringen van Trippaers af. Behalve een geldsom stalen ze ook de bankkaart van Trippaers en vroegen hem om de pincode. Omdat Trippaers zich die niet onmiddellijk herinnerde, werd hij opnieuw geslagen. De inbrekers vroegen naar de sleutel van de Cadillac en gaven Paesen het bevel om de poort van de garage en het hek open te maken. Twee van de overvallers vertrokken daarop met de auto, terwijl een derde in de woning bleef. "Die loste het schot en vluchtte nadien naar buiten", aldus de inspecteur.

Willy Sijbers van de lokale politie van Houthalen-Helchteren verklaarde dat Paesen bij hun aankomst op de plaats van het misdrijf totaal overstuur was en dat Trippaers toen al overleden was. "We konden moeilijk informatie van haar krijgen. Ze was enkel geïnteresseerd in de toestand van haar man", aldus Sijbers. Ook in het proces-verbaal dat Sijbers naar aanleiding van de feiten opmaakte, staat te lezen dat de derde inbreker, die in de woning achterbleef terwijl de twee anderen geld gingen afhalen met de gestolen bankkaart van Trippaers, het dodelijke schot loste.

De aangestelde wetsgeneesheer verklaarde dat Trippaers diverse letsels aan het hoofd vertoonde, maar dat er geen sprake van een schedelfractuur was. De oorzaak van het overlijden is volgens hem een combinatie van fysiek geweld ter hoogte van het hoofd en het schot dat Trippaers in de rechterarm trof terwijl hij zich probeerde op te richten. Daarbij werd zijn rechterlong doorboord. "Trippaers is gestikt in zijn eigen bloed. Binnen het uur nadat het schot gelost is, is het slachtoffer overleden", zo luidde het nog.

In de loop van woensdagnamiddag wordt de echtgenote van het slachtoffer verhoord.

Aangeboden door onze partners