Staking bij ALZ na 24 uur voorbij

Print
GENK - De namiddagploeg bij de Genkse producent van roestvrij staal ALZ is vrijdag aan de slag gegaan. Daarmee kwam een einde aan de staking die donderdagmiddag begon. De werknemers van ALZ wilden met hun actie protesteren tegen het uitblijven van een collectieve arbeidsovereenkomst voor dit en volgend jaar. Aanstaande donderdag worden de onderhandelingen tussen vakbonden en directie hervat.
BR>De onderhandelingen zijn in mei van start gegaan en hebben totnutoe geen resultaat opgeleverd. Vooral de inleveringsnota die de directie zopas aan de vertegenwoordigers van het personeel heeft overgemaakt, zit de bonden dwars. «Het is weinig constructief als men na vier maanden onderhandelen plots iets op tafel gooit waardoor je helemaal opnieuw moet beginnen,» aldus Theo Van Gompel van het ACV.
De directie van ALZ wil met zijn inleveringsnota ongeveer twee miljard besparen, onder meer door verhoogde flexibiliteit en het inleveren van bepaalde premies. ALZ boekte vorig jaar een verlies van meer dan 800 miljard en voor dit jaar wordt een gelijkaardig verliescijfer verwacht.