Eddy Dierickx (STVV) «We staan achter de trainer»

Print
SINT-TRUIDEN - STVV-Aalst. Op het eerste gezicht een wedstrijd zoals er dertien in een dozijn gaan. Schijn bedriegt nochtans. Sint-Truiden is een sluimerende vulkaan. Aan de toog wordt door de vurigste fans al driftig gediscussieerd over het lot van trainer Poll Peters. Zelfs namen van mogelijke opvolgers worden vol overtuiging gelanceerd. Binnenskamers lacht men die 'folkloristische toestanden' weg. Bezorgdheid over de recente ontwikkelingen, over de povere 2 op 12? Ja, natuurlijk is die er. Maar paniek? Geen sprake van. De kalmte bewaren, de rangen sluiten, is het ordewoord. Maar, wordt er in één adem aan toegevoegd, Aalst moet wel geklopt worden. Zoniet? Geen antwoord. Kortom, STVV-Aalst heeft wel degelijk iets om het lijf. Ook al omdat de Kanaries na de doortocht van de Ajuinen bij Anderlecht op de koffie mogen. En 2 op 18 zou van het 'goede' ongetwijfeld net iets te veel zijn. Kapitein Eddy Dierickx geeft tien lessen in zelfverdediging.
BR>
Crisis?
«Niet echt. Wel ongerustheid. Twee punten na vier matchen is niet om over naar huis te schrijven. Tja, na Austria Wenen is het bergaf gegaan. Haalden we niet langer het niveau van voordien. Bij de competitiestart denk je dan: een keer winnen en we zijn vertrokken. Maar een zege bleef uit. Vreemd, want de ploeg is nauwelijks veranderd ten opzichte van vorig seizoen. Maar misschien ligt daar voor een stuk wel de verklaring. Je kent dat. Toen liep het lekker. Dus zou het ook nu wel vanzelf gaan. Maar zo werkt het niet.»

Intertoto
«Kan zijn dat we daar nu de weerslag van ondervinden. Al betwijfel ik dat. Wat klopt, is dat we een andere voorbereiding achter de rug hebben dan voorgaande jaren. Vermits we in de Intertoto drie rondes ver geraakten, werd er nooit doorgedreven getraind. Alles gebeurde in functie van de komende wedstrijd. Toch geloof ik niet dat dat enige invloed heeft op onze huidige prestaties. Het is veeleer een kwestie van gebrek aan vertrouwen.»

Kapitein
«Als kapitein ben je de spreekbuis van de groep en het klankbord van bestuur en trainer. Zolang het goed gaat, laten ze je met rust. Maar op momenten als nu zijn er altijd enkelingen die hun nood komen klagen. Toch kan ik moeilijk spreken van een zware belasting. Er zijn bij ons geen vervelende knapen. Ik hoef nooit iemand op zijn plaats te zetten. Ook de verstandhouding met het bestuur is uitstekend.»

Rumoer
«Och, in Sint-Truiden is het nooit rustig. Op elke training staan er mensen naast de lijn. Idem bij de matchen van de reserven. Op zich is die belangstelling prettig. Maar als het niet vlot draait, krijg je vanalles naar het hoofd geslingerd. Na acht jaren trouwe dienst ben ik daar immuun voor geworden. Maar die jonge gasten trekken het zich wel aan. Ik begrijp niet wat die zogenaamde supporters willen bereiken. De spelers zelf beseffen na een slechte wedstrijd verdomd goed dat ze gefaald hebben. Dat hoeft door buitenstaanders niet extra in de verf te worden gezet.»

Systeem
«In samenspraak met de trainer is beslist om weer met een echte libero te gaan spelen. Vijf in plaats van vier verdedigers. We slikten te veel goals. Toch zou het verkeerd zijn om de defensie met de vinger te wijzen. Zo ook betreur ik dat Isaias en Verjans negatief in het nieuws zijn gekomen. Dat hoort niet. Je wint samen, je verliest samen. Sommigen wijten de terugval aan het vertrek van Englebert. Onzin. Een ploeg staat of valt niet met één man.»

Positie
«Persoonlijk ben ik gewonnen voor een vijfmansdefensie. Met twee opkomende flankverdedigers. Krijg ik tenminste de kans om me meer centraal uit te leven. Ik ben geen lijnspeler, dat ligt me niet.»

Sfeer
«Wat men ook beweert, de groep staat nog achter de trainer. Geloof dus niet dat wij hem eruit willen. Het is zeker voor hem niet gemakkelijk. Je weet hoe het gaat. Als de resultaten uitblijven, hangt je toekomst aan een zijden draadje. Ik zou het jammer vinden als hij het slachtoffer wordt.»

Burgemeesters
«Ik begrijp niet waarom Brugge-Anderlecht en Beveren-Westerlo zijn afgelast. In Brugge zijn ze dom geweest. Een stadionverbod afkondigen voor de fans van Anderlecht, kom nu. Alsof die van Club allemaal katholiek zijn... Dat Anderlecht niet treurt om het uitstel, zal wel zijn. Enkele pionnen waren geblesseerd. De affaire Beveren-Westerlo is helemaal om te lachen. Daar zitten andere zaken achter. Hopelijk zet die tendens zich niet door. Het kan toch niet dat iedereen gestraft wordt omwille van het kabaal dat 50 man maakt. Op den duur krijg je een heel vertekende rangschikking. Competitievervalsing.»

Hulshoff
«In normale omstandigheden zou de rivaliteit met onze ex-trainer zeker een rol spelen. Nu niet. De spelers zijn uitsluitend met zichzelf bezig, weten dat ze zaterdag iets recht te zetten hebben. Hulshoff of Leekens in het andere kamp, het maakt niks uit.»

Aalst
«De schrik zit er bij ons een beetje in. Het mag niet slecht aflopen. Anders gaan we misschien een heel seizoen achter de feiten aanhollen. Aalst moet dus voor de bijl. Al mag je die ploeg niet onderschatten. Ze is offensief ingesteld. Voor ons opent dat wel perspectieven. We gaan zeker kansen krijgen. Hopelijk benutten we ze.»