Lommel en Genk willen prachtprestatie van vorige speeldag bevestigen

Print
GENK/LOMMEL - Terwijl STVV zaterdagavond tegen Aalst de heropstanding wil inluiden, gaan de twee andere FC Limburgers op zoek naar de bevestiging van hun glansprestatie op de vorige speeldag.
BR>Lommel zette met veel lef een knappe 3-3 neer op het veld van het onklopbaar gewaande Anderlecht en moet de lijn doortrekken met thuiswinst tegen Harelbeke. Racing Genk opende zijn gloednieuw stadion met een overtuigende 4-0 tegen Standard, maar staat nu voor de zware verplaatsing naar het onberekenbare Charleroi.
In de aanloop naar deze twee wedstrijden legden we beide Limburgse trainers (Jos heyligen van genk en Jos Daerden van Lommel) vijf dezelfde vragen voor.

1. Heeft de knappe prestatie voor rust gezorgd binnen de club?
2. Ben je een tevreden man na de voorbereiding en de eerste vier competitiewedstrijden?
3. Wordt dit de wedstrijd van de bevestiging?
4. Viel het competitieloze weekend niet op een vervelend moment?
5. Welke conclusies trok je uit de voorbije wedstrijden?


Heyligen: «Ik ben tevreden»


1. De opening van het Fenix-stadion kwam geen dag te vroeg. Tegen Standard kon eindelijk de druk van de ketel.
«De spelers hunkerden al een tijdje naar die eerste thuismatch, iedereen zat op zo'n knalprestatie te wachten. Natuurlijk valt er dan een grote last van je schouders, ik moet toegeven dat ik zelf ook wel opgelucht was. De lat ligt het jaar na de titel erg hoog, zeker bij de supporters. Op zich was een vijf op negen op verplaatsing helemaal niet slecht. Maar je wil altijd winnen, dat geldt zeker voor mij. Ik ben een heel slechte verliezer.»
2. Het Europese debâcle tegen Maribor zinderde lang na in Genk. De nieuwe trainer lag meteen onder vuur.
«Wat mij een beetje gefrustreerd heeft, is dat men te zeer benadrukte dat ik veel wilde veranderen. Dat is nooit mijn bedoeling geweest. Men zei dat Heyligen een te strenge leermeester was, die de spelers dingen probeerde te laten doen die ze niet aankonden. Terwijl ik altijd ben blijven uitgaan van de kwaliteiten van de groep. Vraag het maar aan de spelers, de trainingen waren niet veel anders dan vorig jaar. Wel probeerde ik andere accenten te leggen. Zo is er meer rust bij balbezit, kunnen we de bal ook langer monopoliseren. Dan zie je dat we in dit kort tijdsbestek toch al bepaalde dingen bereikt hebben. Bovendien verloren we nog altijd maar één wedstrijd, de Supercup tel ik niet mee. Toen moesten we te veel basisspelers missen. Ik ben een tevreden man.»
3. De 4-0 tegen Standard bevestigde de granieten thuisreputatie van Racing. Een verplaatsing naar Charleroi is natuurlijk andere koek.
«Deze groep zal elke week moeten bevestigen. Elke wedstrijd opnieuw, dat hoort erbij als je kampioen geworden bent. Je kan sowieso nooit het veld oplopen met de intentie op het gemak de drie punten mee te pakken. Zeker niet op Mambour. Charleroi heeft een gedegen thuisreputatie, elke topclub heeft daar in het verleden al meer dan eens punten laten liggen. Wat hen zo gevaarlijk maakt, is hun onberekenbaarheid. De ene week alles, de andere niks. Bovendien heeft Charleroi flink geïnvesteerd, nogal wat bekende spelers werden ingehaald. Er lopen verschillende jongens rond die het verschil kunnen maken.»
4. Jos Heyligen zag de dag na de winst tegen Standard meteen vijf spelers vertrekken naar een interland. Tijd om na te genieten was er niet.
«Natuurlijk kwamen die interlands voor ons op een slecht moment. Het vertrouwen zat erin, heel de groep stond op scherp. Maar het is prettig voor een club dat ze zoveel internationals telt. Probleem was dat ze allemaal twee keer moeten spelen en bijna twee weken wegbleven. Dan blijf je toch altijd met de vraag zitten: hoe komen ze terug? Niet alleen fysiek, vooral ook mentaal. Jongens als Strupar en Hendrikx hebben de voorbije weken onder een immense druk gestaan. Anderzijds ben ik tevreden dat de Belgen het zo knap gedaan hebben. Die jongens voegen zich boordenvol vertrouwen weer bij de groep. Ook de Gudjonssons en Horvath blijken topfit. Ik eis nu wel de nodige discipline van bijvoorbeeld Branko Strupar. Het zou verkeerd zijn te denken dat alles wel zal loslopen als vaste waarde bij de Rode Duivels. Niet dat ik het tegendeel vrees, maar voor mij is het enige wat telt dat een speler zich volledig geeft voor Racing Genk.»
5. Tegen Standard bleek dat - de onfortuinlijke - Wilfried Delbroek beter tot zijn recht komt op het middenveld. Heyligen was dus niet te beroerd de zaken te herzien.
«Ik heb geprobeerd Wilfried Delbroek op rechts uit te spelen en ik moet toegeven dat dat geen meevaller werd. We hebben daarover gepraat, ik sta altijd open voor de dialoog. Ik heb niet liever dat spelers meedenken en sta altijd open voor andere ideeëen. Het type trainer dat boven de groep staat, bestaat al jaren niet meer. Ik heb het gevoel dat die wisselwerking met de groep steeds beter wordt. Ik had net vier jaar Westerlo achter de rug, deze groep had vier jaar met Aimé Anthuenis gewerkt. Dan is het logisch dat je tijd nodig hebt om naar mekaar toe te groeien.»

Daerden: «Er is nu duidelijkheid»


1. Het gaat er bijzonder ontspannen aan toe op de vrijdagtraining van Lommel SK. Er wordt gedold bij het afwerken op doel, Jos Daerden laat zich daarbij niet onbetuigd en geniet zichtbaar.
«Alles staat en valt natuurlijk met resultaten. Ook de manier waarop die resultaten er komen speelt een rol. Wij hebben twee keer een 3-1 achterstand omgebogen in 3-3. Mochten wij tot twee keer toe een voorsprong hebben prijsgegeven dan zou het gevoel - met hetzelfde puntentotaal - een stuk minder zijn. Maar de sfeer is inderdaad niet te vergelijken met vorig seizoen, toen we leden onder de zware druk. Daarom heb ik meteen nadat het behoud vaststond, drastisch ingegrepen. Er is nu eindelijk duidelijkheid. Er zit meer evenwicht in de spelerskern en de medische en technische staf werden gewijzigd. Daarmee wil ik geen enkele persoon een steen werpen, ik bedoel alleen maar dat er nu een duidelijke structuur staat. Ik kan nu bepaalde zaken met een gerust hart delegeren en moet er ook niet meer op toezien of het wel goed loopt. Zo kan je vooruit. Ik wind er ook geen doekjes om dat het vorig seizoen niet altijd even goed klikte tussen mij en sportief manager Gaston Peeters. Wij hebben dat als grote mensen uitgepraat en dat loopt nu zeer goed. We hebben beiden strikt onze bevoegdheden en overleggen voortdurend.»
2. Lommel kwam in de voorbereiding traag op gang, omdat de inkomende transfers pas laat werden afgerond. Daerden vindt dat geen probleem.
«We zijn bewust niet over één nacht ijs gegaan. Ik had precies vooropgesteld welke types we nodig hadden, uitgaande van een 4-4-2 veldbezetting. Die spelers hebben we ook gevonden. Dat zoiets iets langer kan duren, is niet meer dan normaal. Bovendien zijn bepaalde knopen snel doorgehakt, de samenwerking met de sportief manager en de voorzitter verliep perfect. Alle posities zijn nu minstens dubbel bezet.»
3. Het Lommelse publiek zal na de stunt op Anderlecht alleen tevreden zijn met een zege tegen Harelbeke.
«Ik heb het meteen na die wedstrijd op Anderlecht gezegd: dit punt heeft alleen maar waarde als we thuis tegen Harelbeke de drie punten pakken. Maar we zullen er straks zeker niet overheen lopen. Zoals we dat tegen niemand kunnen én zoals er ook niemand over ons heen zal walsen. Want daar ben ik zeker van: tegen elke ploeg kunnen wij met deze ploeg punten pakken. Zaterdag moeten we vooral geduld uitoefenen. Het zal na 10 minuten geen 3-0 staan, we moeten wachten op onze kansen. Die zullen er zeker komen. Maar het wordt oppassen. Wat Houwaart ook moge beweren: Harelbeke is en blijft een ploeg die puur op de counter speelt. Dat is overigens hun goed recht.»
4. De euforie is twee weken na Anderlecht weggeëbd. De schwung ook?
«Dat vrije weekend viel voor ons helemaal niet op een slecht moment. Een aantal spelers sukkelde met kleinere blessures. We hebben een week lang ontspannen getraind. Vorige donderdag stond er zelfs een tennistornooi met barbecue op het programma. Maar ook tijdens het tennissen was er die felheid, dit zijn allemaal sportlui die niet willen verliezen. Een dag later hebben we een zeer behoorlijke oefenmatch gespeeld tegen een volledig Utrecht.»
5. Invallers Dekelver en Waligora maakten belangrijke doelpunten. Komt het Daerden goed uit dat hij door de afwezigheid van Gomis een van de twee een kans kan geven?
«Als je als trainer moet beginnen hopen op blessures, dan ben je niet goed bezig. Ik beslis in eer en geweten welke speler in de basis staat. Een speler die zich tevreden stelt met een plaats op de bank, daar scheelt iets mee. Net zoals het niet kan dat een bankzitter de sfeer verpest. De spelers moeten zich ook eens verplaatsen in het standpunt van de club. Mirek Waligora is na dit seizoen bijvoorbeeld transfervrij. Blijft hij? Gaat hij weg? In dat geval moeten wij op zoek naar een spits. Als dan nu iemand als Kim Grant beschikbaar is, mag je niet twijfelen. In die optiek moet je ook mijn scoutingsopdrachten van vorige week zien. In het voetbal moet je tegenwoordig erg kort op de bal spelen.»