Ecclestone wil de F1 verkopen

Print
MONZA - Bernie Ecclestone is bereid een groot deel van zijn winkel te verkopen. Dat heeft de Britse pers vernomen in de bankwereld. Na zijn recente hartoperatie wil de 68-jarige F1-paus meer tijd doorbrengen bij zijn vrouw Slavica en hun dochters Tamara (15) en Petra (10). Daarom acht hij de tijd rijp om zijn F1-macht te verzilveren. Hij zou praten met een kapitaalkrachtige investeerder om tot 50 procent van de aandelen over te nemen. Wie niet over 90 miljard frank beschikt, gelieve zich te onthouden.
BR>
Bernie Ecclestone staat al dertig jaar aan de top van de F1. Hij ontleent zijn feitelijke macht aan een wazig web van ondernemingen, dat gebaseerd is op twee contracten. Enderzijds een langlopende overeenkomst met de FIA, die hem alle commerciële rechten op de F1 geeft (TV-rechten, merchandising,...). Anderzijds het Concorde-akkoord, een contract waarin de teams zijn positie bevestigen in ruil voor een deel van de koek.
Op zijn 68ste wil Ecclestone - wiens fortuin in juni op 120 miljard werd geschat - zijn activiteiten graag in cash omzetten. Een beursgang zou 52 miljard frank opbrengen, maar toen de Europese Commissie onder leiding van Karel Van Miert hem beschuldigde van inbreuken op de concurrentieregels, liep dat scenario nog minstens twee jaar vertraging op. Daarop zou Ecclestone contact hebben gezocht met kandidaat-overnemers voor F1 Holding, de koepel boven al zijn F1-activiteiten. Een deal zou betekenen dat de investeerder een vinger in de pap krijgt. Maar omdat Ecclestone ook de toekomst van zijn geesteskind wil veilig stellen, zou hij zelf een meerderheid behouden.
Wie zou zich in de F1 kunnen inkopen? Naar verluidt zoekt Ecclestone iemand die anderhalf miljard pond (zo'n 90 miljard frank) veil heeft voor een minderheidsparticipatie. Volgens een verhaal in 'The Sunday Business' zou hij praten met een niet nader genoemde privé-investeerder. Die zou steun krijgen in de bankwereld en de eerste naam die in dat verband viel, was die van de Japanse investeringsbank Nomura. Guy Hands, topman van de bank, zou onderhandeld hebben om de volledige controle over F1 Holdings te verwerven, maar daar zou Ecclestone zoals gezegd niet voor te vinden zijn. Een woordvoerdster van Nomura sprak al tegen dat er een deal op stapel staat.
Andere namen die in het verhaal opduiken, zijn die van media-magnaat Rupert Murdoch, van Ecclestones Amerikaanse tegenhanger Tony George (eigenaar van een reeks circuits, met Indianapolis als kroonjuweel) en van Carl Haas (mede-eigenaar van het Newman-Haas-team). Ook een aantal banken (Westdeutsche Landesbank, Morgan Stanley en KKR) zouden zijn benaderd.
Een deal zou in de komende weken rond kunnen geraken.