«We moeten Ingelmunster nog iets betaald zetten»

Print
EISDEN - De voorbije jaren zijn aan de Eisdense Kastanjelaan verschillende Tsjechen neergestreken. Scoremachine René Pastorek was meteen een voltreffer. Zijn opvolgers Charvat en Hamar konden nooit Pastorek doen vergeten. Dit seizoen neemt Martin Kubr de Tsjechische wacht over. Kubr heeft alvast het voordeel niet op het aantal gescoorde doelpunten getaxeerd te worden. De 24-jarige verdediger, aangetrokken als vervanger voor Johan Schoofs, moet ervoor zorgen dat Maasland niet teveel tegentreffers moet slikken.
BR>«Twee jaar geleden kwam ik hier in Eisden aan. Ik heb mijn hart toen meteen verloren aan het Patrostadion,» herinnert zich een erg hoffelijke Kubr in vlekkeloos Nederlands.

Ongelooflijk hoe uitstekend Kubr al onze taal beheerst?
«Ik ben twee maanden geleden getrouwd met een meisje uit Maasmechelen. Een spoedcursus Vlaams ging eraan vooraf,» lacht Kubr, die nu wellicht in België zijn definitieve thuishaven heeft gevonden?
«Misschien, maar mijn vrouw heeft al te kennen gegeven eventueel ook mee naar Tsjechië te verhuizen.»
Naar het prachtige Praag, waar Martin als jeugdspeler de rangen van Slavia doorliep.
«De beste jeugdopleiding van ons land, zondermeer. Maar verder dan de invallers raakte ik bij Slavia niet.»
Waardoor Kubr het op zijn 21-ste voor bekeken hield en naar Indonesië trok.
«Prachtige ervaring in de hoogste afdeling, msar niet vergelijkbaar met Europa.»
Kubr keerde terug en belandde in België.
«Zoals gezegd in Eisden, maar bij Patro was er toen geen vraag. Ik trok dan naar Aarschot, waar Pier Janssen me na één seizoen weghaalde om bij Tongeren te spelen. Met enige vertraging voetbal ik nu toch in Eisden waar ik al die tijd ben blijven wonen, al heet het hier ondertussen Maasland.»
Binnengehaald als libero verhuisde je evenwel naar de rechterflank?
«Reumers deed het uitstekend in het centrum van de defensie. 't Is omdat Frank nu gekwetst is dat ik op mijn vertrouwde plaats mag postvatten. Maar het maakt me eigenlijk niet veel uit op welke plaats ik speel. In Aarschot en Tongeren verhuisde ik zelfs geregeld naar het middenveld.»
De wedstrijd tegen Ingelmunster dan, die wekt wellicht heel speciale gevoelens los, niet?
«Revanchegevoelens, zeker na de jongste bekerloting. Er werd wel beweerd dat de beker niet zo belangrijk was, maar met Anderlecht op de affiche is dat wel even anders. Ik was er Koller, waartegen ik ooit speelde met de invallers in de stadsderby Slavia-Sparta, tegengekomen. Ja, dat moeten we Ingelmunster nu toch betaald zetten.»