Quirot moeder

ATLETIEK
BR>De Cubaanse atlete Ana Fidelia Quirot, tweevoudig wereldkampioene over 800 meter, is in een ziekenhuis van Havana bevallen van een meisje. De dochter van de 'Caribische storm' noemt Carla Fidelia de la Caridad. De vader is een Italiaans zakenman. De 36-jarige Quirot verwachtte in 1993 een eerste kindje maar bij een huisbrand liep zij zware brandwonden op en deed een miskraam. Zij knoopte daarna opnieuw aan met de topsport en veroverde wereldtitels in Göteborg (1995) en Athene (1997).

Michael Johnson naar Amsterdam Athletics
De Amerikaan Michael Johnson is de grote publiekstrekker van de Amsterdam Athletics, op 4, 5 en 6 augustus in het gerenoveerde Olympisch Stadion. De organisatie heeft de wereldrecordhouder op de 200 en 400 meter als eerste atleet vastgelegd voor het nieuwe evenement dat moet uitgroeien tot een klassieker. Het is de bedoeling dat hij de 400 meter loopt. «Over drie of vier jaar moeten we in één adem worden genoemd met de grote atletieksteden», aldus organisator Rob Pauel.
In tegenstelling tot de eendaagse wedstrijden van de Golden League of de Grand Prix zijn de Amsterdam Athletics over drie dagen gespreid. De vrijdag en zaterdag komen vooral in het teken te staan van de Nederlandse atleten. In voorrondes kunnen zij proberen zich voor de wedstrijden op zondag te plaatsen.

BASKETBAL
Brian Smith bij Willebroek
De competitie is nog niet bezig en tweedeklasser Willebroek is al aan haar derde Amerikaan toe. Na Eric Watson werd nu ook de tegenvallende Dewayne Brown naar huis gestuurd. De nieuwe Amerikaan, Brian Smith, is een 26-jarige kleurling van 2m05. Hij was actief in Frankrijk, Joegoslavië en Zweden.

GOLF
Van Ryckeghem naar twaalfde plaats
Valerie Van Ryckeghem en Lara Tadiotto, die beiden de enkele weken niet aantreden op de Europese Tour, zijn allebei aan het werk in het Amerikaanse Rancho Mirage, Californië, waar ze deelnemen aan de kwalificaties voor de LPGA Tour (Ladies Professional Golf Association). Van Ryckeghem lukte voor de tweede opeenvolgende dag een ronde in 72 slagen waardoor ze kon oprukken van de 29ste naar de twaalfde plaats. Tadiotto nam een mindere start en had voor de eerste ronde 77 slagen nodig. Dankzij een goede tweede ronde in 72 slagen staat ze nu op een gedeelde 54ste plaats en kon ze de cut halen. Beide speelsters moeten echter in de top-30 eindigden willen ze een plaatsje verwerven voor de finale kwalificatie die wordt betwist van 19 tot en met 22 oktober.

De Vooght rukt op
Op het Warsaw Open golftornooi op de Internationale golfbaan van Warschau heeft Didier De Vooght met een tweede ronde in 70 slagen zijn positie verbeterd. De Kapellenaar, die reeds een eerste ronde in 70 slagen optekende en daarmee op een gedeelde elfde plaats stond, is nu genaderd tot op twee slagen van de leider, de Engelsman Ian Pyman. Een andere landgenoot Nicolas Vanhootegem is uitgeschakeld. Nadat hij een teleurstellende eerste ronde in 76 slagen optekende, lukte hij een tweede ronde in 71 slagen. Ondanks deze goede prestatie telde hij één slag teveel om de cut te halen.

KARATE
'Coupe de la Francophonie': Belgische selectie
De Franstalige vleugel van de Karate-federatie organiseert op zaterdag 11 september in de sporthal van Chapelle-Lez-Herlaimont, 69 rue de La Hestre, de 9de editie van de 'Coupe de la Francophonie', een internationale competitie waaraan vijf landen deelnemen: Frankrijk, Canada, Zwitserland, Luxemburg en Belgie.
De Belgische selectie bestaat uit:
Vrouwen: Julie Debatty, Alkaterina Kokkinis; -60 kg: Joëlle Cleys, Sylvia Tosto;
+60 kg: Ariane Pindeville, Sarah Gasquard; kata: Joëlle Cleys, Sandrine Mahieu.
Mannen: -68 kg: Nicolas Digiugno, Lionel Carboni; -78 kg: Cesarino Di Stasio, Dimitri Rauw; +78 kg: Dean Grilli, Omar Amrane; kata: Cédric Erken, Cédric Foucart; kumité ploeg 1: Nicolas Digiugno, Dean Grilli, Jeannot, Mulolo, Cesarino Di Stasio, Stéphane François; kumité ploeg 2: Marco Ventura, Abdil Duran, Pierre Denoel, Dimitri Rauw, Omar Amrane.

OLYMPISCHE SPELEN
Geruzie over tijdschema atletiek
De organisatie van de Olympische Spelen in Sydney en de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) kunnen het niet eens worden over het tijdschema van het atletiektornooi tijdens Sydney 2000. De organisatie van het Olympisch tornooi (SOCOG) heeft donderdag de aanval op de atletiekbond geopend.
«De IAAF voelt zich erg belangrijk in de Olympische rangorde», schamperde Sandy Hollway, directeur van SOCOG. De organisatie heeft inmiddels al kaarten verhandeld voor het evenement, maar vreest nu dat ongeveer ieder onderdeel nog voor verplaatsing in aanmerking komt.
De atletiekfederatie meldde donderdag in een verklaring dat ze het voorgestelde tijdschema niet heeft goedgekeurd en dat het daarom ongeldig is. «De IAAF heeft SOCOG geadviseerd geen tijdschema te openbaren, voordat daarover met ons overeenstemming is bereikt», aldus de IAAF.
De atletiekbond wil wijzigingen in het tijdschema aanbrengen, omdat er anders te weinig rust tussen de verschillende onderdelen zit. SOCOG vreest behalve overlast in verband met de kaartverkoop ook problemen met televisie-uitzendingen.

RUITERSPORT
Jumping Spruce Meadows
Uitslagen internationale jumping in het Canadese Spruce Meadows (bij Calgary): Openingsnummer, S-springen (17): 1. Margie Golstein-Engle (VSt) met Alvaretto 0 strafpunt-39"374; 2. Peter Wylde (VSt) met Jashar 0-40"210; 3. Rodrigo Pessoa (Bra) met Bianca d'Amaury 0-40"590; 4. Malin Baryard (Zwe) met Cormint 0-41"534; 5. Rodrigo Pessoa (Bra) met Baloubet Du Rouet 0-41"998; 6. Ian Millar (Can) met Ivar 0-42,009; 7. Meredith Michaels-Beerbaum (Dui) met Just do it 0-42,017; 8. Rene Tebbel (Dui) met Cardinal 0-42"293.
S-Springen op chrono: 1. Jessica Kuerten (Ier) met Paavo N 0 strafpunt-62"512; 2. Sheila Burke (VSt) met Grand Point 0-65,969; 3. Nicole Shahinian-Simpson (VSt) met El Cameons 0-68"138; 4. Mario Deslauriers (Can) met Le Madro 0-68,156; 5. Ian Millar (Can) met Play it agan 0-68,382; 6. Anton-Martin Bauer (Oos) met Equo 0-68,878.

Tsjechische organisatie gelast twee tornooien af
Een Tsjechische tennispromotor heeft twee tornooien op de agenda voor oktober afgelast. Het gaat om een ATP-mannentornooi (18-24 oktober) en een WTA-vrouwentornooi (25-31 oktober). Beide tornooien worden niet door een andere organisator overgenomen. Algemeen directeur van de promotor Milos Broukal meldde dat de belangstelling flink is afgenomen, nadat in vorige jaren lokale favorieten en topspelers vaak vroegtijdig werden uitgeschakeld. Vorig jaar werd bij het met 35 miljoen BEF gedoteerde mannentornooi desondanks de Amerikaan Andre Agassi nog de winnaar.

TURNEN
Voorzitter turnbond DDR aangeklaagd
Het Openbaar Ministerie van Berlijn heeft de oud-voorzitter van de voormalige turn- en sportbond van de DDR aangeklaagd wegens doping. Manfred Ewald wordt ten laste gelegd in 142 gevallen lichamelijk letsel te hebben toegebracht. Het OM heeft ook het hoofd van de sportmedische dienst, Manfred Höppner, aangeklaagd. De twee zouden mede verantwoordelijk zijn geweest voor de systematische doping in de voormalige DDR. Vorig jaar hebben de rechters in de eerste processen wegens doping diverse trainers en artsen uit de zwemwereld veroordeeld.

ZEILEN
Belgen op Oostenrijkse Eurolymp
Op de Oostenrijkse Neusiedlersee is de Austrian Lakes Week begonnen, de laatste Eurolymp van het jaar. Omdat de Belgische Olympische geselecteerden zich in Australië voorbereiden op de Pré-Olymp zijn in Oostenrijk slechts drie Belgische boten aanwezig. Quentin en Lionel Blondiau staan de klasse 49er derde na de eerste dag. Zij worden voorafgegaan door een Oostenrijks en een Tsjechisch duo. Benoit Vandeginste en Benoit Gallet staan in deze klasse zesde. Francis en Michel Proot bezetten in de klasse 470 voorlopig de achtste rang.

KORFBAL
Beker van België
1/8ste finales: Kwik-AKC 13-26; Floriant-Borgerhout 15-14; Appels-Riviera 11-17; Minerva-Volba 23-20; Ekerse-Scaldis 13-28; Catba-Hoevenen 25-13; Sikopi-Mercurius 17-11; Boeckenberg-Rijko 20-11.

SNOOKER
Geudens en Delsemme out op Grand Prix
Op het Grand Prix snookertornooi in het Engelse Plymouth, hebben onze landgenoten Mario Geudens (125-break) en Patrick Delsemme de eerste ronde niet overleefd. Beiden verloren met 5-3, respectievelijk tegen Stefan Mazrocis en 'halve Belg' Lee Griffin.

WATERPOLO
EK vrouwen: finale Nederland - Italië
Uitslagen donderdag EK voor vrouwen in Prato: halve finales:
Italië - Hongarije 6-5 (1-2 1-2 1-1 3-0)
Nederland - Rusland 8-7 (2-2 0-1 3-2 3-2)
Finale (vrijdag): Nederland - Italië.

WEDRENNEN
Opbrengsten Kuurne (donderdag)
Aankomst : 9 - 12 - 3 - 5 - 13.
Opbrengsten.
Tiercé: in volgorde: 186.750, niet in volgorde: 37.350.
Quarté: niet in volgorde: 159.630. Bonus: 1.490.
Top-5 niet in volgorde: 49.310. Bonus 3.280.
Trio: 14.280.
Tilt: Rang 2: 161.120, Rang 3: 2.980.
Alle opbrengsten bij een inzet van 20 fr.