«Gelukkig zit hij in China»

ROESELARE - «Mejuffrouw Brone,» corrigeert Els als we haar aanspreken met 'madam Loix'. Toch zal de naam Loix dit weekend dikwijls over de lippen gaan als de geel-blauwe Ford Ka met nummer 116 langs schuift in de Omloop van Vlaanderen. De vriendin van 'Fast Freddy' maakt zelf haar rallydebuut. Met een oude co-piloot van Freddy, met de vroegere sponsors van Freddy en met hier en daar een handige tip van Freddy. Manlief zal dus alomaanwezig zijn, ook al hangt hij ergens in China uit. «Ik heb het liever zo,» zegt Els. «Laat mij mijn ding maar doen. Te veel goeie raad is niet goed.»
BR>
Waar Freddy Loix precies uithangt, weet Els Brone - afkomstig uit Widooie bij Tongeren - niet. «Het laatste dat ik gehoord heb, is dat hij door een vertraging in Brussel zijn vlucht naar Peking heeft gemist.» Het is momenteel niet haar grootste zorg, want vandaag is de lang verwachte dag: Els maakt zelf haar debuut in de rallysport. In Roeselare bestuurt ze een Ford Ka uit de Ka Cup. Waarom?
«Ik liep al lang met het plan rond. Ik zit in het wereldje, hoor Freddy altijd vertellen en heb die TV-beelden altijd geweldig gevonden. Toen ik Kaat Boxoen (vrouw van Joost, Belgisch kampioen en teammaat van Dagmar Liekens in Dakar, mc.) zag rijden in Ieper, kon ik niet achterblijven en ben ik gaan informeren naar beschikbare auto's en prijzen. Ik sta al zo lang langs de zijlijn, nu wil ik het zelf eens meemaken. Freddy heeft me altijd aangemoedigd. Hij hielp me aan een co-piloot (Kurt Declercq, waarmee Loix zelf nog ooit reed, mc.) en gaf me de telefoonnummers van de sponsors die hem vroeger hielpen. Die waren meteen enthousiast. Logisch, want ze gaan veel publiciteit krijgen. Op dat vlak heeft de vriendin van Loix het gemakkelijker. Maar aan de andere kant kijkt iedereen nu ook toe of ik het er goed van afbreng. Ik ga zenuwachtig zijn. Dat nadeel heb je als vriendin van Loix. Maar als ik Freddy niet kende, was ik hier nooit aan begonnen.»
- Heeft Freddy je wat tips gegeven?
«Hij is één keer mee gaan verkennen en daar heb ik veel aan gehad. Bij bepaalde types bochten kan je beter wat te vroeg remmen; bij andere mag je gerust laat lossen, omdat er toch een uitloopstrook is. Bij het insturen moet je zoeken naar je referentiepunt: je moet meer denken aan die brievenbus waar je moet beginnen draaien, dan aan de bocht zelf. Gezellig was het helemaal niet met hem in de auto. Je weet hoe dat gaat: van je vriend of vriendin wil je niets aannemen en doordat je elkaar zo goed kent, hou je je niet in. Iets aanleren is altijd makkelijker aan een wildvreemde. Freddy was soms hard, maar nu pluk ik daar de vruchten van.»
- Jij werkt in Garage Loix in Millen, bij de vader van Freddy. Wat brengt een meisje er toe graduaat automechanica te studeren?
«Ik deed A2 electronica, maar daar verder in gaan zei me niets. Mijn broer studeerde A1 automechanica en soms bladerde ik al eens in zijn boeken. Dat wekte mijn interesse. Drie jaar op kot in Brussel trok me ook wel aan. Achteraf gezien was het een goeie keuze, want anders had ik Freddy niet ontmoet. Het werk doe ik heel graag. Het is een typische dorpsgarage: zowel carrosserie als mechaniek en geen officieel dealership. Het is hard en moeilijk. Geen enkel probleem is hetzelfde, zelfs het stomste onderdeel kan problemen geven. Maar de klanten zijn echte vrienden geworden, die altijd over de rally beginnen. Tussen Louis, de vader van Freddy, en mij gaat het uitstekend. Hij kent alles en is de ideale leermeester. Hij tovert met auto's, zeg ik altijd. De garage is heel het jaar open. Twee weken dicht, dat gaat niet. We sluiten maximum vijf dagen, als Louis en ik Freddy volgen in het buitenland.»
- Freddy woont in Dubai. Is dat iets voor jou?
«Ik ben er één keer geweest en ik vond het echt tof. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van vrouwen in Arabië. In de stad liep ik gewoon rond met korte broek of korte rokjes en niemand stoorde zich daaraan. Ik zou er kunnen wonen, op voorwaarde dat ik er een job had. Een vrouw van 25 die niet meer werkt, dat is toch niet normaal? Mijn vader en moeder zijn 53 jaar en werken ook elke dag keihard. Laat mij maar gaan werken, laat alles maar zoals het nu is. Ik heb een heel goed leven.»