Beatles-film 'The Yellow Submarine' krijgt renovatie als verjaardagscadeau

Print
BRUSSEL - Dertig jaar nadat de wereld stormliep voor de psychedelische animatiefilm 'The Yellow Submarine' mogen harde Beatles-fans zich opnieuw verkneukelen. De tekenfilm met in de hoofdrol vier stereotiep afgebeelde Beatles en een gele duikboot krijgt een grondige opknapbeurt, komt uit op video en DVD en wordt begeleid door de splinternieuwe cd 'The Yellow Submarine Songtrack'. Wie opnieuw of voor de eerste keer wil inschepen voor dit psychedelisch avontuur, moet deze week nog naar de videowinkel.
BR>
Met 'The Yellow Submarine' hoopten The Beatles spoedig een eind te maken aan het contract met filmproducent United Artists (UA). Tevergeefs. Beatles-manager Brian Epstein had namelijk in het begin van hun carrière een deal gesloten met UA voor drie films. Na 'A Hard Day's Night' en 'Help!' wilden The Beatles het voor bekeken houden. 'The Yellow Submarine' zou de derde film zijn. Ondanks het succes van die film verklaarde UA zich daar niet mee akkoord en zodus konden de Fab Four nog opdraven in 'Let It Be'.
De simpele verhaallijn van 'The Yellow Submarine' dan: in een vredig land diep onder de zeespiegel, Pepperland, gaan Blue Meanies tot de aanval over. Zij haten felle kleuren en muziek, kortom alles wat positief is en toveren Pepperland om in een kil blauw landschap. Enkel Kapitein Fred kan met een gele duikboot de ellende ontvluchten en moet op zoek naar hulp.
Die vindt hij in de saaie industriestad Liverpool waar The Beatles in een vreemd huis wonen. Na een smeekbede overtuigt Kapitein Fred Ringo, Paul, George en John om Pepperland in al zijn glorie te herstellen. Na een wilde en bijzonder geschifte tocht doorheen de Sea of Time, de Sea of Holes, de Sea of Green en Nowhereland arriveren ze in het belegerde Pepperland. Daar vervangen The Beatles The Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band en dwingen zo het leger van Blue Meanies, Butterfly Stompers, Apple Bonkers, The Glove en Snapping Turtle Turks op de knieën.

Renovatie


Er is al veel inkt gevloeid over 'The Yellow Submarine', in feite niet meer dan een geanimeerd sprookje, maar wel eentje met een dubbele bodem. Na een oppervlakkige kijkbeurt heb je niet meer gezien dan een psychedelische tekenfilm met The Beatles in de hoofdrol en Monty Pythoneske humor. Maar eenmaal je de film in zijn oorspronkelijk tijdskader plaatst, merk je dat de film onderhuids de wereldproblematiek uit de jaren zestig (de culturele revolutie van Mao, de Griekse dictatuur, de Koude Oorlog en Vietnam) aankaart.
Knipoogjes naar het surrealisme (denk bij Apple Bonkers zeker eens aan René Margritte) en de mix van animatie, foto's en echte filmbeelden maken van de film een pareltje uit de geschiedenis van de pop-art. Het geeft 'The Yellow Submarine' de allures van een tijdloos document. Feit is dat de film zich in het geheugen krast en tegelijk The Beatles afschildert als onmiskenbare popikonen en artistieke revolutionairen. Twee vliegen in één klap.
Dertig jaar na datum krijgt 'The Yellow Submarine' een opknapbeurt. De beelden - vooral de eerste 40 minuten - zijn digitaal opgeboend. Krassen en vuil werden weggewerkt en de kleuren gerenoveerd. Ook de filmscore werd onder handen genomen. De originele soundtrack telde slechts zes nummers van The Beatles, de andere helft van die plaat werd volgespeeld met filmmuziek door het George Martin Orkest. Op de nieuwe 'Yellow Submarine Songtrack' staan de 15 nummers die in de film voorkomen zoals ze nog nooit te horen waren. Alle songs kregen voor de 30ste verjaardag een digitale remastering en remix.