«Het is een familiesport»

Print
HAMONT-ACHEL – In het Oost-Vlaamse Ursel is Henk van der Wiel uit Achel Belgisch kampioen geworden bij het mennen met het tweespan. Zijn echtgenote Noëlla Lauwers en groom Kurt Deruyck deelden mee in de eer van die eerste tricolore-titel.
BR>Ook het wereldkampioenschap in Hongarije leverde succes op voor van der Wiel. In de verplichte proef 'presentatie' liet de Achelse menner daar alle tegenstand achter zich.

Henk van der Wiel is al meer dan 20 jaar een gerenommeerd zadel- en tuigmaker. Europese koningshuizen, behalve het Spaanse en het Belgische (omdat ze meer van honden houden) klopten bij hem aan voor gloednieuw paardentuig.
Vijf jaar geleden vond van der Wiel de tijd rijp om zelf op de bok te kruipen en wedstrijden te rijden. «Om aan menwedstrijden deel te nemen, heb je minstens twee jaar nodig. Zo lang duurt het om een goed gespan te vormen,» begint van der Wiel. «De laatste twee jaar trainden we twee tot drie uur per dag.»
In het Engelse Windsor klopte het tweespan van van der Wiel in mei de beste Britse menners. België won er het landenklassement. Henk van der Wiel mocht uit de handen van koningin Elisabeth een trofee in ontvangst nemen.

Dressuur


Met zijn stal van zeven paarden was van der Wiel klaar om op het Belgisch kampioenschap een flinke prestatie neer te zetten. Van der Wiel: «Dressuur is altijd mijn sterkste kant geweest. In het seizoen won ik alle wedstrijden, maar op het BK liet ik me kloppen in die discipline. De marathon over 20 km en het kegelrijden door 20 poorten werden wél feilloos afgewerkt. Toen kon de titel ons niet meer ontsnappen.»
De Belgische titel spreekt van der Wiel meer aan dan zijn prestaties in Hongarije. «De wereldtitel 'presentatie' is voor het imago van mijn bedrijf heel interessant,» vindt van der Wiel. «Toch geniet ik het meest van de Belgische titel, omdat het de bekroning is van een sportieve prestatie, waarvoor we vijf jaar keihard gewerkt hebben. In die hulde delen ook de oom van Noëlla, Harrie Smolders en de Zweedse Juliette Zackrisson. Harrie poetst de koetsen en Juliette traint de paarden op dressuur. De waardering voor het paardentuig dat we zelf fabriceerden, wordt met de Belgische titel alleen maar groter.»