Twee uitgesproken titelkandidaten: Zonhoven en Orly

Print
HASSELT- Vorig jaar gokten de kenners op Maasmechelen als provinciaal kampioen en... ze kregen gelijk. Ook nu belden we de veertien clubs uit eerste provinciale en het is dit keer Orly Hasselt dat zich bij de mannen in de favorietenrol geduwd ziet. De oudste club uit eerste provinciale - de Alverbergjongens vieren dit jaar hun 50ste verjaardag - kreeg acht voorkeurstemmen. Vice-kampioen Optima moet het met drie kruisjes doen, evenveel als het gedegradeerde Alken. Bij de vrouwen was er absoluut geen twijfel: Zonhoven wordt met een straat voorsprong kampioen.
BR>
Met die duidelijke gegevens in de hand zochten we coach Armand Rule van Orly op. De Luikenaar start er aan zijn derde seizoen en hij was niet echt verbaasd toen we hem op de zwarte Piet wezen die de andere clubs hem toeschoven. Want kampioen moeten spelen is en blijft een zware druk.
Armand Rule: «We zijn er klaar voor. Dit Orly is inderdaad sterker dan het vorige seizoen. Toen werden we derde achter Maasmechelen en Optima. Wij haalden vier versterkingen binnen: Moors en Ron Thijs bij BT Hasselt, Aarts en Stefan Gijbels bij Zolder. Het maakt de kern een stuk breder. Maar we zijn toch vooral sterker geworden in defense: solider. En die sterke verdediging is voor mij als coach nog altijd het eerste objectief.»
- Het is dus vooral omwille van die nieuwelingen dat Orly als titelkandidaat naar voren wordt geschoven?
«Nee, juist niet. Vooral de eigen spelers, en dan denk ik zeker aan de jongeren Raf Thijs en Jo Gijbels met hun 18 en 19 jaar, gaan volgens mij een heel sterk seizoen maken. Ik hoop dat precies zij dat stukje surplus gaan brengen dat je nodig hebt om bovenaan te spelen. Als coach ben ik alleszins tevreden: de sfeer in het team is schitterend, ik heb voor iedere plaats in de ploeg twee vrijwel evenwaardige spelers. Laat er ons maar aan beginnen.»
Orly opent thuis tegen een zwaar versterkt Borgloon. Coach Grevendonck: «Als De Lee was gebleven durfde ik heel hoog mikken. Nu wordt het de subtop.» Een andere openingskraker is Optima-Stevoort. Coach Jos Cielen (Optima): «Spelers teveel bij ons. Het moet hier wel heel goed zijn, want niemand van de ouwe garde ging weg. Mebis, Jans en een herstelde Hanssen kwamen erbij en dat geeft mij al meteen positieve selectieproblemen.»

Zonhoven solo


Bij de vrouwen is de situatie overduidelijk. Zonhoven en niemand anders wordt kampioen. Coach Jean-Louis Reck liet er geen twijfel over bestaan op de knappe ploegvoorstelling: «Wij gaan alleszins voor de titel. Wij zakten enkel uit derde klasse omdat de bond die herindeling van drie naar twee reeksen invoerde. Ei-zo-na hadden we ons gered, we gingen in de terugronde zelfs bij vice-kampioen Houthalen winnen en bij kampioen Gems verloren we met één schamel puntje. Beide promoverende teams vonden ons geen ploeg om in eerste provinciale te moeten spelen. Dat willen we dus ook bewijzen. We zijn echt wel sterk. De verplaatsingen naar Zolder, Runkster en Alken zijn stekelig.» En precies in Alken opent men zondagnamiddag de competitie.