Bart Veldkamp op de fiets

Print
DEN HAAG - Bart Veldkamp is een schaatser. Niet eens zo'n slechte ook. Drie keer medaillewinst op de Olympische Winterspelen, een paar wereldtitels op zak: wat gaat zo'n man in godsnaam zoeken op een Belgisch kampioenschap tijdrijden? «Dit is een leuk zijsprongetje, meer niet», klinkt het nuchter. «Pas il wil zondag niet met de billen bloot. Ik ben echt wel ernstig met dit BK bezig. Ik zie wel waar ik uitkom.»
BR>Schaatsers plegen zich wel eens vaker op te houden in de wereld van spaak en tandrad. Supervedette Eric Heiden proefde pakweg twintig jaar geleden ooit van de Tour, zijn landgenote Connie Carpenter verdedigde de Amerikaanse Olympische eer op de piste mét en zonder ijzers onder de voeten en ook Gianni Romme - de huidige heerser van de lange baan - is op gezette tijdstippen op de wielerbaan terug te vinden. Nu is het dus de beurt aan Veldkamp. Hij heeft net een drieweekse stage in de Pyreneeën achter de rug. «Met het oog op het winterseizoen, natuurlijk. Toch schoof ik de specifieke schaatstraining tijdens de laatste tien dagen van mijn verblijf in Font Romeu aan de kant. Skeeleren en hardlopen moesten even wijken, fietsen was het ordewoord. Ik neem dat Belgisch kampioenschap van zondag echt wel serieus op, hoor.»
«Fietsen tegen kampioenen als Tom Steels en Marc Streel zegt me wel wat», aldus de tot Belg genaturaliseerde Nederlander. «Of ik Belgisch kampioen wil worden. Als al die anderen lek rijden, zeker? Nee, als ik het zondag tot in de middenmoot van het klassement kan schoppen zal je mij niet horen mopperen.»

Kuyckx knokt voor ticket


ZOLDER - Er ligt zondag niet alleen een nationale titel tijdrijden klaar, maar wellicht ook een ticket voor Verona. Dus de moeite waard om tot op de bodem te gaan. Jan Kuyckx is dat van plan. Twee jaar geleden werd hij nationaal junioreskampioen. Nu is hij klaar om ook de titel bij de beloften binnen te halen. Kuyckx staat scherp. Al werd zijn voorbereiding toch wel heel even in de war gestuurd. «In de druivenkoers in Overijse ben ik gevallen met als gevolg een gehavend scheenbeen en vooral een spiervliesontsteking,» aldus Jan Kuyckx. «Direct nadien heb ik aan de Ronde van Zuid-Oost-Vlaanderen deelgenomen. Ik heb daar veel afgezien maar uiteindelijk toch uitgereden. Nadien heb ik zwaar getraind. Specifieke tijdrittrainingen. Dat wil zeggen in blokken: een aantal kilometer alles, gevolgd door een recuperatieperiode. Normaal moet ik zondag in orde zijn. Dat alleen volstaat niet om kampioen te worden. Je moet die dag gewoon super zijn. Tactiek is in deze discipline niet aan de orde. Je moet gewoon van bij het begin alles geven en hopen dat je dat dertig kilometer vol houdt.»
Voor het EK werden Kuyckx en De Volder geselecteerd. De resultaten waren niet zo geweldig. Misschien de kans voor Gert Steegmans om zich in een selectie voor het WK te wringen. «De Cauwer heeft me laten verstaan dat hij met mij wil verder werken,» hoopt Kuyckx. «Maar er zijn nog kapers op de kust. De gebroeders Steegmans zijn inderdaad kandidaten. Zowel Piet als Jan hebben de jongste maanden herhaaldelijk getoond dat ze in deze discipline kunnen uitblinken. Ik verwacht hen zondag erg dicht.»

Steegmans staat scherp


WELLEN - Aan de vooravond van een belangrijke confrontaties laat je renners best gerust. Voor het minste staan ze op de toppen van hun tenen. Vraag het maar aan de Nederlander Robert Van der Donk die het afgelopen woensdag in Wellen met de gebroeders Steegmans aan de stok kreeg. Van der Donk hield aan de verhitte discussie een gezwollen oog over. Dat belooft voor zondag. De gebroeders Steegmans staan scherp. Als je hen vraagt naar hun kansen blijven ze allebei bescheiden. «We geven alles en zien wel waar we uitkomen.» Meer hoeft dan in een tijdrit niet te zijn.

Wijnands gelooft erin


ZUTENDAAL - Juniorescoach Carlo Bomans selecteerde vier renners voor het WK tijdrijden. Zondagavond beslist hij welke twee afvallen. Johan Vansummeren en Stefan Wijnands zijn nog in de running. Provinciaal kampioen Vansummeren reed onlangs een niet zo beste nationale tijdrit. Hij werd daar pas zesde. «Een off-day,» zei hij na afloop. In de Omloop der Vlaamse Gewesten maar vooral vorige week in de Ronde van Wales toonde hij dat zijn hardrijderscapaciteiten niet zijn afgebod. Hij won daar met bravoure de klimtijdrit en legde daarin de basis voor zijn eindzege. Stefan Wijands heeft er vertrouwen in. «Tijdrijden was en blijft mijn specialiteit. De jongste weken heb ik alles daarvoor opgeofferd. Elke wedstrijd heb ik in functie van zondag gereden. Overal heb ik telkens het volle pond gegeven. Het resultaat was van onderschikt belang. Zondag wordt het voor mij alles of niets.»

Alle categorieën samen


SINT-NIKLAAS - Sint-Niklaas geniet zondag de eer van een première: voor het eerst worden de Belgische kampioenschappen tijdrijden voor alle categorieën op hetzelfde moment georganiseerd. Het tijdschema:
10.00 u.: dames nieuwelingen.
10.15 u.: heren nieuwelingen.
10.55 u.: dames juniores.
11.11 u.: dames elite.
11.55 u.: heren juniores.
13.30 u.: beloften.
15.00 u.: elite (onder meer Steels, Streel, Roesems, Veldkamp, Thijs, Roesems, Rivera en Corvers).