Fraaie buitenlandse fictie

De vloedgolf buitenlandse fictie spuwt een streep fraaie romans uit. De Israëlische journaliste Jaël Hedaja bevestigt haar talent met haar tweede boek De beschikbare man was verlegen (Meulenhoff/Kritak, 900 fr.). Bij dezelfde uitgeverij verschijnt ook Günther Grass' Mijn eeuw (738 fr.). Honderd verhalen schreef zijne Grassheid, een voor elk jaar.
BR>Bij Van Halewyck zetten ze de grote Hongarije-actie van Van Gennep in de verf. Met o.a. een nieuwe György Konrád (Amsterdam, september, 590 blz.). Drie jaar na 'Het Lelietheater' vliegt er een verse Lulu Wang van de schrijftafel. Het tedere kind (november, 798 fr.) is een terugblik van de jonge Lilan op haar leven.
Veen verwacht veel respons op Blow Baby Blow, het Amerikaanse thrillerdebuut van de Nederlandse correspondent Frans Kotterer (Luitingh-Sijthoff, en van twee andere thrillers: Smartengeld van rechtbankauteur Scott Turow (november, 800 fr.) en Hannibal van Thomas Harris (verschenen, 800 fr.). Het waanzinnig populaire vervolg op 'Silende of the Lambs'. Nog altijd is het niet duidelijk of er ook een verfilming volgt. Geld, weetuwel. Ook Kurt Andersens «ultieme zedenschets» Eeuwwisseling (Contact, september, 1300 fr.) zou een van de big books van dit najaar moeten worden. Veen zelve wrijft zich in de handen voor het hippe Crazy (november, 600 fr.) van de 17-jarige Duitser Benjamin Lebert. Volgens onze oosterburen 'The catcher in de Rye' van de jaren negentig.
De Standaard-groep zweert bij Katie Singers joods-Russische familiegeschiedenis Een volmaakt GeBroken hart (Bert Bakker, januari, 725 fr.) en Giles Fodens De Belegering (Bert Bakker, oktober, 625 fr.). Een liefdesgeschiedenis tijdens de Boerenoorlog. Oktober baart nog iets veelbelovends: Het noodlotskind van Gina B. Nahai (Prometheus, oktober 950 fr.), een Amerikaanse seller over de vlucht van Iraanse joden na de val van de Sjah en het ingrappige Het nieuwe dagboek van Bridget Jones van Helen Fielding. Ongetwijfeld verkoopt dit bij de meter.
Ook de Boekerij haalt wat fors van stal: een slang thrillers van o.a. Robert Baker, Chris Ryan, en Jack Higgins. Top of the thrills is Robert Crais Eerherstel (februari, 665 fr.). Moord is het woord.
Ook Het Spectrum publiceert veelbelovende bibbers. Met o.a. James Pattersons actie-thriller Hoor de wind waaien (oktober, 695 fr.) en een thriller van regisseur Wes Craven: Genootschap van de bron (november, 695 fr.). En dan zouden we nog de nieuwe Grisham vergeten: De Broederschap (Bruna, februari, 735 fr.). Behalve de titel is er nog geen spat over geweten.
Heerlijk menu bij De Geus/Epo. Een nieuwe Annie Proulx, naast de vrouwenroman Aprilheks van de Zweedse Majgull Axelsson (januari, 998 fr.) en de schitterende thriller De witte leeuwin van Henning Mankell, opnieuw met inspecteur Kurt Wallander. Nog te pruimen en uit het Frans zijn In vertrouwen van Paule Constant, winnares Prix Goncourt 1998 (oktober, 798 fr.). Omschreven als «een roman als een bloody Mary.» Numero due is Lydie Salvayres In gezelschap van spoken (oktober, 798 fr.), voor Franse critici Boek van het Jaar.
Zorgde voor bergen oe's en ah's in de VS - en een verkoop van meer dan 1,2 miljoen exemplaren: Witte Oleander van Janet Fitch (Bezige Bij, februari, 998 fr.). Lezen. Een provocerende satire is A.M. Homes' Een brandbaar huwelijk (Bezige Bij, december, 798 fr.), een waardige opvolger van het shockerende 'The end of Alice'. Over gluren achter de muren van de fatsoenlijke buren.
Continental Publishing zet het geld op de eerste roman voor volwassenen van Anthony Horowitz. William S. (998 fr.) is een whodunit die zich buigt over de vraag: wat was er van Shakespeare in het 20ste-eeuwse Hollywood geworden?