Pioline koning van de tiebreak

Print
NEW YORK - Cédric Pioline heeft zich donderdag tijdens de US Open in New York de koning van de tiebreak getoond. De beloning was ernaar voor de in Zwitserland wonende Fransman. Hij won met 4-6, 7-6, 7-6 en 7-6 van de Braziliaan Gustavo Kuerten en plaatste zich voor de vierde keer in zijn loopbaan voor de halve finale van een Grand Slam-tornooi.
BR>Pioline steekt dus in bloedvorm en dat is slecht nieuws voor ons Belgen. Over twee weken voert de 30-jarige 'skipper' het Davis Cupteam van zijn land aan in de halve finales tegen Malisse, Van Garsse en Dewulf.

Nadat de fris gestarte Kuerten de eerste set met 6-4 naar zich toe had getrokken, ontspon zich een duel, waarin beide spelers elkaar vrijwel niets toegaven. Telkens moest een tiebreak de beslissing brengen en steeds weer toonde Pioline zich een meester in de verlenging. De eerste barrage won hij met 8-6, de tweede duurde tot 16-14 en in de derde tiebreak viel de beslissing met 10-8 op het eerste matchpoint nadat Kuerten drie setpunten had laten liggen.
De partij in de drukkende hitte was slopend. Na de laatste bal stond als speelduur drie uur en 21 minuten op het bord. Kuerten, die vrijdag een minder feestelijke 23ste verjaardag tegemoet ging door de nederlaag, moest zich in de laatste set laten behandelen aan zijn rechterdijbeen wegens kramp.
De Braziliaan, die soms over de baan leek te dartelen, baarde in de tiebreak van de derde set opzien door helemaal naar de baseline van de overkant te benen om Pioline te feliciteren met een punt, gescoord met een schier onhaalbare slag. De Fransman kwam daardoor op 10-9 maar moest nog elf punten wachten op setwinst.

Derde finale?


Pioline krijgt zaterdagavond in de halve finale de Amerikaan Todd Martin tegenover zich, de andere wordt een duel tussen Agassi en Kafelnikov.
Martin, de nummer zeven van de plaatsingstabel had, niet al te veel moeite met de Tsjech Slava Dosedel. Die laatste won wel de tweede set maar moest uiteindelijk met 6-3, 5-7, 6-4, 6-4 cijfer de duimen leggen. Martin had zijn zege vooral te danken aan uitstekend serveerwerk: aan het eind van de rit kwam hij aan 74 procent geslaagde eerste services, met uitschieters in set twee en vier tot 82 procent. Dat leverde hem 22 aces op.
Martin had redenen te over om zijn halve finaleplaats te koesteren. Geen enkele van zijn vijf winstmatchen kon hij beperken tot drie sets, tweemaal had hij een vijfsetter nodig. Na die tegen Rusedski op dinsdag in de achstte finales moest Martin aan het infuus om bij te komen van uitdroging, uitputting en opkomende buikgriep.
«Voor de match voelde ik me rot, ook in de opwarming vlotte het niet,» vertelde de 29-jarige Martin uit Ponte Vedra Beach in Florida. «Maar mijn trainer overtuigde me: de adrenaline begint pas te stromen als de match begnit, zo voorspelde hij me. Hij had gelijk.»
Vijf jaar geleden stond Martin in de voorlopig enige Grand Slam-finale uit zijn carrière, in Australië. Zaterdag hoopt de man met de grijzende slapen de even oude, maar allerminst grijze Pioline de weg te versperren naar diens tweede finale op Flushing Meadow. De eerste dateert al uit 1993. Toen had de Fransman geen schijn van een kans tegen Pete Sampras. Ook op Wimbledon haalde hij al eens de eindstrijd, opnieuw tegen Sampras. En dus opnieuw zonder succes. Dit keer is Pete er niet bij: derde keer, goede keer?