«Ik ga voor de finale»

Print
NEERPELT - De Neerpeltse Watersportclub (NWC) zit naar jarenlange traditie opnieuw goed op koers voor de Olympische Spelen. Met een derde plaats in de B-finale van de 1.000m K1, eind augustus op het WK in Milaan, kajakte Bob Maesen zich immers als enige Belg in de olympische preselectie. Met een finaleplaats in twee manches van de World Cup kan de 23-jarige Neerpeltenaar zich volgend voorjaar al verzekeren van een definitieve selectie voor Sydney. «Als ik nog een jaar dezelfde progressie kan maken, dan ga ik daar voluit voor de grote finale, niet meer of niet minder.»
BR>
De ambitie is behoorlijk steil, maar Bob Maesen is er heilig van overtuigd dat het kan. «Door mijn studies ingenieur elektromechanica had ik het tot vorig jaar moeilijk om goed te kunnen trainen. Maar nu ik aan diezelfde Katholieke Hogeschool Limburg als deeltijds assistent 9 uur per week les geef, kan ik voortaan als een halve prof mijn sport beoefenen.»
De resultaten liegen er niet om: met een derde plaats in de B-finale van de K1 1.000m peddelde Bob Maesen, die op zijn 15de met kajakken begon, naar een 12de plaats in de wereld. Met zijn chrono van 3:37.956 zou hij in de A-finale als zevende gefinisht zijn. «Ik heb mijn trainingen verdubbeld en kan nu ook terugvallen op een kinesist. Die betere begeleiding plus ook de faciliteiten die ik op mijn werk krijg, dat alles verklaart mijn goede prestaties.»

Vrijgezel


En passant verzamelde Bob Maesen vorige week op de korte baankampioenschappen in Hazewinkel zes nationale titels. Samen met David Taboureau en clubgenoten Davis Stevens en Luuk Van Veldhoven behaalde hij eerder in Milaan ook nog een 8ste plaats in de B-finale van de K4 1.000m. «Met in de winter gemiddeld drie uur training per dag en in de zomer tot soms drie vaarttrainingen op een dag, schiet er weinig of geen vrije tijd meer over. Een lief is er dan ook nog niet bij,» zet Bob alles op het kajakken.
Volgende week zondag gaat hij in Sydney alvast even de kust verkennen. Kwestie van gewoon te worden aan het water en de omstandigheden ginder. «Met een 150-tal inschrijvingen zal daar ongeveer de helft van het deelnemersaantal van volgend jaar aanwezig zijn. Dat wordt dus een goede waardemeter. In november volgt dan ook nog de klassieke stage op Lanzarote.»
Mogelijk verwerft Bob Maesen tijdens de World Cup-manches in Brazilië en in Hazewinkel, in mei van 2000, al zekerheid over zijn deelname aan de Spelen. «Als ik twee keer bij de eerste negen eindig, is de zaak beklonken. Maar het kan onder andere ook nog in Duisburg en in Hongarije.»