Wielertransfers: tussenstand van zaken

«Vijf goede Belgische renners»

BR>ANTWERPEN - Het Vlaamse deel van het peloton knijpt de remmen pas op 12 oktober, na afloop van de Grote Sluitingsprijs van Putte-Kapellen, dicht. Toch draait de transferbedrijvigheid nu al op volle toeren. Een voorlopig overzicht.
Lotto: Hier liggen alleen de vertrekkers vast. Wim Feys gaat naar Palmans, Chris Peers en Jo Planckaert zoeken onderdak bij Cofidis. Van inkomende transfers wordt pas werk gemaakt als de hele kern heeft bijgetekend.
Collstrop: Ploegleider Hilaire Van der Schueren maakt zich sterk dat Hendrik Van Dyck volgend seizoen voor zijn team fietst, al houdt de Kempenaar zelf nog tot 15 september een slag om de arm. Hans De Meester keert na een verblijf van één jaar bij het Duitse Team Gerolsteiner naar België terug, terwijl Roger Hammond de overstap van Palmans naar Collstrop overweegt. Van der Schueren wil volgend jaar beschikken over een kern van 12 à 14 renners.
Tönissteiner: Het team van ploegleider Gérard Bulens krijgt - zoals eerder gemeld - financiële versterking van co-sponsor Daikin. Delmé, Roesems, neoprof Van Landeghem, Vanhaecke, Hopmans en Ekström, plus misschien De Geyter, zijn al zeker van een contract. De rest van de kern wordt allicht aangevuld met nieuwkomers.
Palmans: Wim Feys (Lotto) fietst vanaf volgend jaar voor het team van de Aartselaarse transportfirma. De Litouwer Ströle krijgt binnenkort het gezelschap van zijn landgenoot Vilcinskas, momenteel als stagiair aan de slag bij Palmans.
Spar: Gaspard Van Peteghem behoudt het vertrouwen in het gros van de kern. RDM haakt af als co-sponsor, wat meteen de toekomst van Etienne De Wilde en Matthew Gilmore - betaald door Remi De Moor - onzeker maakt. Bart Heirewegh, Danny Daelman en Andy De Smedt komen wellicht over van Ipso. Van Peteghem overweegt beloften Tim De Peuter en Koen Van de Velde volgend jaar een kans te geven. De Nederlander Michel Cornelisse blijft als wegkapitein.
Vlaanderen 2002: Ploegleider Roger Swerts is traditioneel laat klaar met zijn huiswerk. «Leukemans en Demeyere ondertekenden deze week een contract, van Hulsmans verwacht ik nieuws vóór vrijdag. Kevin (felbegeerd blijkbaar, de Limburger kan ook naar Palmans, nvdr) kan eventueel misschien naar Mapei maar zeker naar Vlaanderen 2002.
Ipso: Voor Paul De Baeremaecker, ploegleider van Ipso, is het jaar 2000 het minste van zijn zorgen. «Ik weet niet of ik in het wielrennen blijf, dat geldt ook voor mijn sponsors. Of er vertrekkers zijn? Bij mijn weten niet, maar iedereen die zich kan verbeteren heeft mijn zege. Wat nieuwe aanwinsten betreft: dat zal moeilijk worden. Er zijn maar vijf goeie Belgische renners.»
G.V.