Vueltas: verrijzenis van Ullrich in eerste bergrit

Print
CIUDAD RODRIGO - De Vuelta is helemaal wakker. De eerste cols baarden alvast geen muis, maar brachten wel de verrijzenis van de bijna vergeten Jan Ullrich en de comeback van Frank Vandenbroucke. Ze lachen weer, de twee. Vooral sterke Jan had het goed bekeken. Hij schoof de hele rit rustig mee in de wielen, bleef steeds weg van de leiding, maar bij de streep spurtte niemand sneller. Olano probeerde nochtans, maar Jan jumpte hem met de vinger in de neus voorbij. De Spanjaard pakte wel de leiderstrui. Terwijl Vandenbroucke (3de) vloekte, hij liet zich insluiten, maar dat was zijn eigen schuld.
BR>
Het wordt vanaf nu een heel interessante Vuelta. De eerste bergrit over twee cols van tweede en één van eerste categorie scherpte alvast de messen. De favorieten losten mekaar van geen vin. Bij beetjes zorgde dat voor een kopgroep van 19 renners. Wiel in wiel. Twee belgen daarbij: een frisse en soepele Frank Vandenbroucke en vaste waarde Kurt Van De Wouwer. In zijn bekende stijl, een tandje groter dan de anderen maar met een efficiënte pedaaltred. Eén topper ontbrak: een uitgebluste Alex Zülle. Zijn blik op nergens, zijn benen draaiden niet, hij kon met moeite de maats die bij hem bleven volgen en dat zorgde voor een achterstand van zes minuten. Zijn Vuelta is verloren.

Geen druk


Die van Jan Ullrich niet, want na een paar dagen rustig roderen fietst die steeds beter. Rudy Pevenage, sportdirecteur en vertrouwensman van de Duitser, heeft er alvast een goed oog in. «De voorbije dagen was er totaal geen druk op Jan. Hij kon ontspannen koersen, ook vandaag. Jan gaf geen trap te veel. Hij schoof zonder moeite mee over de cols, hij was nooit in de problemen. En in een spurt moet je altijd rekening met hem houden. Zeker na zo'n zware etappe. Voor zijn moreel is dit een gouden zaak, want het was ondertussen een jaar geleden dat hij nog een wedstrijd won. Ik denk dat hij zelf verbaasd is over wat gebeurt. Wat vanaf nu mogelijk is, weten we niet, maar we hopen. De aanloop was alvast perfect, vandaag kan hij de eerste tijdrit evenzeer winnen, maar we rekenen vooral op de tweede om dat te doen,» glunderde Pevenage. Ullrich zelf was nog optimistischer. «Als ik zondag zonder kleerscheuren over die vreselijke Col de Angliru geraak, speel ik mee voor de eindzege,» verwittigde hij.

Chrono


Deze eerste bergrit vormt de start van een aparte week. Vandaag wordt er tegen de chrono gereden, zaterdag wacht een overgangsrit van 217 km, zondag volgt de koninginnenrit over vier cols met o.a. de fameuze Angliru. De tijdrit vandaag is 46 km lang maar niet zwaar. Gouden Olano is topfavoriet. Hij weet wat hij moet doen: wil de Once-kopman opnieuw de Vuelta winnen, dan zal hij zwaar moeten scoren of zijn kansen zijn verprutst. Bleek immers al dat hij in de cols weer niet over zijn beste benen beschikt. Ullrich en Vandenbroucke gaan tegen de chrono geen medelijden met hem hebben.