Hoe en waar kan je een eigen domeinnaam krijgen?

Print
Sinds gewone gebruikers massaal hun zelfgemaakte websites op het Internet zetten, wordt een goede domeinnaam steeds belangrijker. Natuurlijk kun je je website kwijt op het adres dat je provider je geeft, maar dat betekent dikwijls ook tevreden zijn met een lang en omslachtig adres - genre http://www.users.provider.be/~gaens/23654.html - dat geen kat kan onthouden. Gelukkig bestaat er een alternatief: een eigen domeinnaam.
BR>
Eerst even uitleggen hoe de naamgeving op het Internet in elkaar zit. Want computers surfen niet naar de adressen die wij zo gemakkelijk intypen. Zij gebruiken IP-adressen, die eruit zien als cijferreeksen. Herkent u de VRT achter deze 194.119.230.126? Om de vertaling van die onmogelijk te onthouden IP-adressen mogelijk te maken, werd het DNS of Domain Name System uitgewerkt dat de domeinnamen op een hiërarchische manier opbouwt.

Hoofd- en subdomein


Wat wil dat alles nu zeggen in mensentaal? Een voorbeeld: bij de domeinnaam www.hbvl.be is be het hoofddomein en is hbvl een subdomein daarvan. In dit voorbeeld staat het hoofddomein voor België. Al meer dan 80 landen hebben intussen zo'n afkorting. Daarnaast zijn er nog andere hoofddomeinen als .com (bedrijven), .org (non-profitorganisaties), .edu (onderwijs), .gov (overheid) en .net (internet-providers).
Blijft de vraag: waar kan je zo'n domeinnaam bekomen? Dat hangt een beetje af van wat je precies wil. Het DNS wordt namelijk beheerd door een aantal organisaties die instaan voor de registratie van al die domeinnamen. Voor hoofddomeinen als .com en .org moet je bij het Amerikaanse bedrijf Network Solutions zijn. Voor het regionale domein .be moet je dan weer bij het Belgische DNS-registratiekantoor zijn. Maar als je geen zin hebt om alles zelf te regelen, kan je meestal ook terecht bij je Internet-provider. Die is tegen betaling wel bereid om tussenpersoon te spelen en de administratieve kant van de zaak op zich te nemen.

DNS.be


Wie toch alles zelf wil doen moet naar de Belgische DNS-site. Daar kan je eerst even nagaan of de domeinnaam die je zo graag wil al niet door een ander is geregistreerd. Is dat niet het geval, dan kan je hem zelf registreren door op de pagina met het aanvraagformulier een hele waslijst van gegevens in te vullen. Belangrijk: je moet voldoen aan een aantal criteria die je op de website kan nalezen. Zeker doen. Als alles in orde is, moet je nog een gewone brief sturen waarin u alles bevestigt en uzelf akkoord verklaart met de registratievoorwaarden. Als alles goed gaat, wordt je domeinnaam zo'n zeven dagen na het indienen in werking gesteld. Je betaalt 2.500 frank voor die registratie en 2.000 frank per jaar om ze te hernieuwen.

Network Solutions


Voor een .com of .org domeinnaam moet je op de Internic-site zijn, waar je ook eerst moet nakijken of iemand anders de website die jij zo graag wil al niet geregistreerd heeft. Net als bij .be-sites moet je een uitgebreid aanvraagformulier invullen. Het enige verschil met de Belgische procedure is dat je geen extra brief moet sturen. Voor elke geregistreerde domeinnaam betaal je overigens 119 dollar. In ruil voor je centen wordt je domeinnaam voor twee jaar geregistreerd. Is die periode voorbij, dan moet je zo'n 35 dollar hernieuwingskosten betalen.
http://www.internic.net
http://www.dns.be